15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Počelo obilježavanje Bajrama

SARAJEVO – U džamijama i mesdžidima širom BiH jutros je klanjan Bajram-namaz, čime je počela proslava jednog od najvećih muslimanskih praznika Kurban-bajram.

Centralna bajramska svečanost tradicionalno je održana u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku hudbu održao poglavar Islamske zajednice u BiH Husein Kavazović.

Veliki broj vjernika ispunio je prostor u džamiji i oko nje, te izvan harema Gazi Husrev-begove džamije, prenose federalni mediji.

Kavazović je, između ostalog, naglasio da je musliman onaj od čijeg su jezika i ruku bezbjedni drugi ljudi i drugi vjernici.

„Mir sa sobom i svijetom je ono što Alah od nas traži. Ovo su mjeseci mira u Alahovom kalendaru, u kojima on poziva u kuću mira i neprolivanja krvi“, naveo je Kavazović.

Nakon jutarnje molitve u džamijama, obilaze se groblja. Tradicionalno se prinosi i žrtva ovca, a kurbansko meso se dijeli na tri dijela – jedan je namijenjen siromašnima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući.

Kurbansko meso se daje i pripadnicima druge vjere.

Kurban bajram se obilježava četiri dana i najznačajniji je islamski praznik koji dolazi dva mjeseca i deset dana nakon Ramazanskog bajrama, a prvi dan se određuje prema pojavljivanju mladog meseca.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se