5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Počela predizborna kampanja u BiH

SARAJEVO – Danas je u BiH počela kampanja za lokalne izbore 2. oktobra, iako je, po ocjenama javnosti i nevladinog sektora, ona uveliko počela mjesecima unazad.

Nakon okončanja procesa ovjere prijava svih političkih stranaka, nezavisnih kandidata, predstavnika nacionalnih manjina, koalicija i lista nezavisnih kandidata, Centralne izborne komisije (CIK) BiH ovjerio je ukupno 455 političkih subjekata.

Od toga 103 političke stranke, 171 nezavisni kandidat, 52 kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime 52 grupe građana, šest kandidata predstavnika nacionalnih manjina u ime šest udruženja građana, 106 koalicija i 17 lista nezavisnih kandidata.

U CIK-u navode da u ovaj broj nisu uključene političke partije koje se samo u okviru koalicije pojavljuju na izborima, kao i nezavisni kandidati koji se nalaze na listi nezavisnih kandidata.

Oko 28,16 miliona KM ukupan je iznos sredstava koje politički subjekti mogu potrošiti tokom izborne kampanje.

Iz CIK-a BiH je saopšteno da se svi politički subjekti treba da se suzdrže od korištenja nacionalističke retorike i izjava koje dižu tenzije.

Ahmet Šantić, predsjednik CIK BiH, nakon jučerašnje sjednice Komisije podsjetio je na izborna pravila koja reguliraju ponašanje političkih subjekata u toku kampanje, upozorivši da CIK ima ovlaštenje da izrekne kaznu i do 200.000 KM kada je u pitanju nedozvoljena retorika.

Upravo u vezi s tim danas će i Koalicija za slobodne i poštene izbore „Pod lupom“ javnosti prezentirati svoje izvještaje posmatranja predizbornog perioda u BiH.

Vehid Šehić, predsjednik Foruma građana Tuzle i bivši član Centralne izborne komisije (CIK) BiH, ističe da je BiH država u kojoj kampanje uvijek kreću prije zakonom predviđenog roka, pa tako i ovoga puta.

„Ovdje ne postoji ni odgovornost za takvo kršenje zakona. I ovo će biti prljava kampanja, radikalna u političkom smislu, i stvara se atmosfera kao devedesetih godina, a sve to kako bi se odvukla pažnja od krucijalnih pitanja u BiH“, kaže Šehić.

Smatra da će radikalna situacija i dalje trajati, ali da ne treba strahovati od sukoba bilo koje vrste.

„Ništa posebno ne očekujem nego nastavak radikalne retorike. Međutim, danas u BiH situacija među građanima je bolja nego među političarima, i to je posebno uočljivo“, ističe Šehić.

Jovana Kljajić, koordinator Koalicije za odnose s javnošću, slaže se s ocjenom da je kampanja već odavno počela, i to u većini gradova u BiH.

„Planiramo danas predstaviti sve analizirane izvještaje naših posmatrača, a njih je oko 950“, kazala je Kljajićeva.

103 političke stranke

171 nezavisni kandidat

58 kandidata predstavnika nacionalnih manjina

106 koalicija

17 lista nezavisnih kandidata

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se