20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Ozvaničen početak kampanje „Pažljivo na putu do škole“

GRADIŠKA – U Novoj Topoli kod Gradiške danas je ozvaničen početak preventivne kampanje „Pažljivo na putu do škole“, čiji je cilj povećanje nivoa bezbjednosti djece u saobraćaju.

Tim povodom ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić, ministar prosvjete i kulture Dane Malešević, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović i generalni sekretar Auto-moto saveza Ranko Babić posjetili su Osnovnu školu „Petar Kočić“ u Novoj Topoli, gdje su prvačićima podijeljeni obrazovni leci, majice i svjetloodbojni prsluci.

Trninić je rekao da se ovom kampanjom želi povećati bezbjednost u saobraćaju, a akcenat je posebno stavljen na prvačiće. „Današnjom akcijom želimo skrenuti pažnju vozačima i svim učesnicima u saobraćaju da stalno treba da obraćaju pažnju na bezbjednost u saobraćaju, a naročito na đake“, rekao je Trninić.

On je naveo da resorno ministarstvo tokom cijele godine sprovodi niz akcija kada je riječ o postavljanju oznaka na putevima pored škola.

„Svjesni smo svih problema koji se javljaju, ali ovim akcijama želimo da otklonimo te nedostatke, da ih smanjimo i podignemo svijest učesnicima u saobraćaju na pitanje bezbjedosti“, rekao je Trninić.

On je podsjetio da je u toku akcija tehničnih pregleda autobusa, te da je do sada pregledano više od 200 vozila od kojih je 20 odsto bilo neispravno.

Ministar prosvjete i kulture Srpske Dane Malešević rekao je da je ova akcija od velikog značaja, jer najmlađi danas kreću u školu i važno je upozoriti sve učesnike u saobraćaju, prvenstveno vozače, da budu oprezniji prilikom prolaska pored škola.

On je naveo da kroz nastavne planove i programe ima dovoljno sadržaja putem kojih đaci mogu da nauče kako da se ponašaju u saobraćaju.

Malešević kaže da je sve spremno za početak školske godine i da će nastava danas početi u najvećem dijelu osnovnih i srednjih škola.

„U toku su građevinski radovi na sanaciji objekata osnovnih škola `Sveti Sava` u Doboju, `Sveti Sava` u Loparama i `Petar Petrović NJegoš` u Berkovićima i Srednjoškolskog centra u Vlasenici“, rekao je Malešević i dodao da očekuje da će ovi radovi biti završeni u prvoj polovini septembra i da će i u tim školama početi nastava.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović istakao je da je u posljednjih pet godina na putevima Republike Srpske poginulo 18 djece.

„Teško je povrijeđeno njih 195, što statistički gledano znači da je na svakih 20 lica povrijeđeno jedno dijete. Čak 80 odsto teško povrijeđene djece zadobilo je povrede dok su pretrčavali kolovoz, zbog čega se trudimo da naučimo i vozače da smanje brzinu u zoni škola“, naveo je Radović.

On je dodao da mnoga djeca stradaju i kao putnici u vozilu zbog neadekvatne upotrebe pojasa i nekorištenja sjedalica.

„Ova kampanja ne traje samo u septembru, već tokom cijele školske godine. Cilj nam je da preduzmemo mjere kako bi djeca bila bezbjednija na putu do škole i nazad do kuće, zbog čega je potrebno i infrastrukturu oko škola prilagoditi njihovim potrebama“, naglasio je Radović.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Srpske Ranko Babić rekao je ovaj savez svakog septembra počinje novu kampanju pripreme djece za samostalno učešće u saobraćaju koja traje cijelu školsku godinu.

„Svake školske godine mi u sistem dobijemo oko 3.000 novih polaznika, kategorije djece koja je najugroženija, a koja kroz različite aktivnosti AMS prođu obuku. Taj posao, zajedno sa Ministarstvom saobraćaja i veza, Ministarstvom prosvjete i kulture, Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, lokalnim zajednicama i auto-moto društvima, svake godine radimo sve bolje“, istakao je Babić.

On je dodao da je finale ove akcije završno republičko takmičenje djece u saobraćaju koje se svake godine održava u „Banji Vrućici“ kod Teslića.

Kampanju „Pažljivo na putu do škole“ tokom septembra širom Srpske sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske, Auto-moto savez Srpske, auto-moto društva i lokalne zajednice.

U okviru kampanje „Pažljivo na putu do škole“ dijeliće se rasporedi časova, obrazovni leci sa uputstvima o pravilnom ponašanju na putu od kuće do škole, majice, svjetloodbojni prsluci i saobraćajno-obrazovne slikovnice i bojanke.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se