15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Nema osnova da Ustavni sud obustavi odluku Narodne skupštine

BANJALUKA – Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je da Odluka Narodne skupštine o referendumu o Danu Republike ne krši Ustav BiH i da nema osnovanih razloga ni elemenata da Ustavni sud donosi privremenu mjeru o obustavi te odluke.

Čubrilović je naglasio da je zatraženo da akcenat bude stavljen na donošenje konačne odluke Ustavnog suda BiH na osnovu zahtjeva Narodne skupštine Republike Srpske za preispitivanje odluke tog suda.

Osvrćući se na odgovor koji je Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine uputio na zahtjev bošnjačkih funkcionera da Ustavni sud BiH stavi van snage odluku o raspisivanju referenduma i donese privremenu mjeru, Čubrilović je rekao da odluka Narodne skupštine ne ugrožava suverenitet i integritet BiH.

„Stoga smo Ustavnom sudu predložili da Izetbegovićev zahtjev u cijelosti oglasi nedopustivim i neosnovanim i da ga u potpunosti odbaci. Smatramo da se ovdje radi o zloupotrebi prava na obraćanje Ustavnom sudu BiH, jer se strana u postupku koristi uvredljivom, prijetećom ili provokativnom terminologijom“, ocijenio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske za „Glas Srpske“.

Čubrilović je rekao da je Narodna skupština po pravilima Ustavnog suda u zakonskom roku podnijela zahtjev za preispitivanje odluke o 9. januaru, Danu Republike, i da traže i očekuju da Ustavni sud prihvati taj zahtjev i stavi van snage svoju odluku o Danu Republike od 26. novembra 2015. godine

„Drugog izlaza nema da bi se strasti smirile, a djelovanje Ustavnog suda sa političkog vratilo bi se u pravne okvire“, poručio je Čubrilović.

On je rekao da sve dok u Narodnu skupštinu ne stigne zahtjev o eventualnoj promjeni te odluke, ne može se govoriti o nesprovođenju referenduma, te da je jasno da bi bio otvoren put da se takav prijedlog nađe na dnevnom redu Narodne skupštine ako bi Ustavni sud BiH stavio van snage svoju raniju odluku o Danu Republike.

Govoreći o porukama predsjednika Ustavnog suda BiH Mirsada Ćemana o zahtjevu za preispitivanje odluke, Čubrilović je ocijenio da čelni ljudi Ustavnog suda ne smiju i ne treba da šalju javne poruke predstavnicima zakonodavne vlasti, te da će biti razmotreno da li će Srpska zahtijevati njegovo izuzeće.

Govoreći o odbijanju Centralne izborne komisije BiH da Srpskoj ne dostavi biračke spiskove za sprovođenje referenduma, Čubrilović je naveo da to neće biti smetnja i da će referendum biti realizovan u skladu sa svim pravilima i propisima koji će garantovati validnost.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se