18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Milanović i Tuđman donijeli najviše pobjeda HDZ-u

ZAGREB – U čemu je ključna sličnost Franje Tuđmana i lidera SDP-a Zorana Milanovića – oba su donijela HDZ-u najviše pobjeda, cinično zaključuju hrvatski portali u osvrtu na rezultate parlamentarnih izbora.

Tuđman je donosio pobjede HDZ-u dok je bio na njegovom čelu, a Zoran Milanović to čini dok je na čelu SDP-a, glavnog rivala HDZ-a.

Milanović je izgubio već dobijene izbore 2007. godine da bi gubio još dva puta – prošle godine, kada je branio svoj premijerski mandat, i ponovo na ovim izborima, na kojima se očekivao fijasko HDZ-a.

Činilo se da je vlada HDZ-a i „Mosta“, koja je „pukla“ u roku od šest mjeseci, uz blamiranje Hrvatske u svijetu zbog ustaških ispada, odvela obje stranke u politički ambis i da SDP sa partnerima treba samo da ispruži ruku i uzme vlast.

Ali, tada su nastupili Milanovićevi samoubilački potezi, dodvoravanje najžešćoj desnici koja sadrži i ustaške elemente, vrijeđanje okolnih zemalja, potpuno zapostavljanje ekonomskih parametara…

Upravo je Zoran Milanović najveći krivac za krah SDP-a na izborima i rekordno nisku izlaznost birača.

Andrej Plenković odveo je HDZ u najmanje očekivanu pobjedu stranke od 1990. godine, uz obilatu pomoć lidera SDP-a, koji je potpuno personalizovao kampanju, a onda nastojao da postane „otac nacije“, umjesto da ukaže na posljedice katastrofalne vlade HDZ-a i „Mosta“.

Ovaj put Milanoviću nema opstanaka na čelu SDP-a, procjenjuju politički analitičari, uz opasku da je on svojom promašenom kampanjom za samo dva mjeseca od već viđenog gubitnika HDZ-a – načinio pobjednika.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se