23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Krajišnik: U Ustavnom sudu BiH ne mogu da sjede fundamentalisti

PODGORICA – Prvi predsjednik Skupštine RS Momčilo Krajišnik istakao je, povodom referenduma o Danu Republike, da tu nije riječ o tome da politički establišment Republike Srpske ne poštuje Ustavni sud BiH, već o protivljenju da neko zloupotrebljava taj sud.

Krajišnik ukazuje da ne može da ima glavnu ulogu u Ustavnom sudu neko ko je fundamentalistički nastrojen i pobornik neke stranke, u ovom slučaju Stranke demokratske akcije (SDA).

„Dvojica članova muslimanskog naroda su sada faktički donijeli odluku. Jer, imate dva predstavnika srpskog naroda, dva hrvatskog i dva muslimanskog i postoje predstavnici međunarodne zajednice. Predstavnici međunarodne zajednice ne mogu odlučivati o tome, moraju odlučiti tri naroda, oni mogu samo da arbitriraju ukoliko ima nekih razlika, a oni su ovdje pomogli da muslimanski narod nametne volju srpskom narodu i da muslimanski predstavnici odluče o ovom datumu“, rekao je Krajišnik za podgorički portal IN4S.

On ukazuje da je politički tako napravljena atmosfera da referendum o Danu Republike mora biti održan, ali da je potpuno ispravno što je narodu dato da se izjasni, jer je referendum stvarno demokratsko pravo svakog naroda da izrazi svoju volju o nekom pitanju.

„Ovdje je napravljena velika greška – danas se faktički govori o posljedicama koje su iskonstruisane, a ne govori se o uzrocima. Uzrok je da je neko, na brutalan, nepolitički način problematizovao Dan Republike Srpske. Mislim da je jedan uži krug političara iz kruga muslimanskog naroda, vjerovatno željni da povrate političke pozicije, napravio tu apelaciju Ustavnom sudu, i sada se vrši zamjena teza: da kao niko ne poštuje Ustavni sud, a to je jedna institucija koja mora biti respektivna“, navodi Krajišnik.

On je izrazio žaljenje što su neki političari, diplomate iz međunarodne zajednice, podlegle uticaju određenih lokalnih političara i onda su iskonstruisali da je to protiv Dejtona, protiv mira.

„Vrlo često neko želi da pokaže kako narod tako ne misli nego tako misle političari. Smatramo da je ovo stanje namjerno dramatizovano, iako je to pitanje koje je postavljeno sasvim benigno i ne zadire u Dejtonski sporazum“, kaže Krajišnik.

Prvi predsjednik Skupštine Republike Srpske smatra da je izjava bivšeg komandanta Armije RBiH Sefera Halilovića o budućnosti Republike Srpske avanturistička i za svaku osudu.

„Sad je dovoljna jedna ovakva izjava jednog ovakvog fanatika da nekog natjera na terorističke napade. Sa te strane je opasno što se stvara ružna klima, ratnohuškačka, jer to može biti inspiracija određenim ljudima da naprave neko zlo. Jer, Sefer Halilović je porijeklom iz Sandžaka i tu postoji grupa ljudi koja smatra da moraju biti veći katolici od pape“, kaže Krajišnik.

Kada je riječ o odnosima Republike Srpske i Crne Gore, Krajišnik smatra da situacija u Crnoj Gori nije dobra, da se ne pridaje pažnja zaštiti srpskih nacionalnih interesa i da je potrebno preispitati taj odnos.

„Ne može biti preči Crnoj Gori neki Stipe Mesić, nego Vučić ili Dodik. Nisam srećan što Srbi iz Crne Gore ne mogu punim plućima da upražnjavaju svoje interese. Posebno mi ne gledamo blagonaklono na priznanje Kosova, na ulazak u NATO pakt mimo nekog dogovora zajedno sa Srbijom, sa Srbima iz Republike Srpske. Smatramo da bi trebalo da se napravi čvršća veza između rukovodstva Crne Gore, Srbije i Republike Srpske“, ističe Krajišnik.

On kaže da nema ništa protiv toga da li će neko biti Crnogorac, Hercegovac ili Srbin jer svako ima pravo na to, ali izražava bojazan da je isticanje tih razlika između Srba i Crnogoraca u Crnoj Gori želja da se odvoji od zajedničkog korijena, što nije dobro.

On ukazuje i da razlike o novoj, drugoj pravoslavnoj crkvi, novom jeziku nikome u Crnoj Gori neće pomoći, već će samo napraviti jedan istorijski otklon.

„Srbi iz Republike Srpske su smatrali da su Crnogorci svi Srbi, i to je za nas mjerilo. Sada svaki raskol i svako isticanje posebnosti od Srba – mi za to nemamo razumijevanja“, dodaje Krajišnik.

Krajišnik je poručio da rukovodstvo Crne Gore mora da shvati da ne može niko nikom biti preči u Crnoj Gori nego što su to Srbi i Crnogorci.

„Mi smo, ipak, jedan narod. Mi smo narod koji ima korijene i naši pradjedovi su bili jedno“, poručio je Krajišnik.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se