20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Kozić: Narod se borio i izborio za Srpsku

ZVORNIK – Član Udruženja „Republika Srpska – Čast otadžbine“ iz Beograda Dušan Kozić rekao je večeras u Zvorniku da je srpski narod ponovo, kao devedesetih, na jednoj velikoj raskrsnici i pred velikim ispitom, a to je referendum na kome treba odlučno i jedinstveno da kaže da se borio i izborio za Republiku Srpsku.

„Srpski narod treba na referendumu da kaže da je Republiku Srpsku politički stvarao i stvorio da bi živjeli kao svoji na svome i miru jedni pored drugih, nikako zajedno jer nam se to zajedništvo 1941. i 1992. godine o glavu slomilo“, rekao je Kozić na tribini pod nazivom „Sloboda je pravo glasa – sabornost, referendum, izazovi“.

Kozić, koji je i bivši predsjednik Vlade Republike Srpske, poručio je da je za mir i suživot na istom prostoru koji se zove BiH, ali nikako zajedno nego domaćinski svoji na svome i u miru kako sa komšijama tako i sa svima drugim.

Stručnjak za bezbjednost iz Beograda i član Udruženja „Republike Srpske – čast otadžbine“ Jovan Šipovac rekao je da pred našim narodom nikad više nije bilo izazova, a jedinstva nikad manje.

„Taj proces moramo da okrenemo jer kako raste jedinstvo našeg naroda, tako se smanjuju bezbjednosni rizici“, rekao je Šipovac na tribini i podsjetio da su rizici složeni, globalni, regionalni i lokalni i da utiču na naš narod strahovito.

On je pojasnio da se vrši strahovit pritisak na Republiku Srpsku i Srbiju od krize u Siriji, vraćanje vehabija i ratnika sa sirisjkog ratišta što može biti u funkciji destabilizacije u ovom regionu, rasplamsavanje krize u Ukrajini, pritisak na Rusku Federaciju, promjene u doktrini Njemačke vezano za ofanzivna dejstva njihove vojske u NATO, zatim politika pridruživanja u EU, koja se u poslednje vrijeem bavi sama sobom.

„Odgovor na sve ovo je izlazak na referendum. Referendum je simboličko pitanje za jedan dan koji se zove 9. januar i to je pravo našeg naroda da slavi dan državnosti i slavu Republike Srpske“, rekao je Šipovac.

On je naglasio da izlaskom na referendum i dajući sebi pravo da odlučuje koji će dan da slavi, naš narod pokazuje svima, koji žele da ga podijele, da je jedinstven, a time pomaže i Srbiji, gdje se nalazi veliki broj ljudi iz Republlike Srpske, da Drina ne dijeli nego spaja jedan isti narod.

„Porukom o referendumu srpski narod šalje poruku mira“, rekao je Šipovac.

On je pojasnio da je Udruženje „Republika Srpska – Čast otadžbine“ isključivo u funkciji sabornosti i jedinstva da pozove narod da izađe na referendum i da najbolje pokaže kako štiti svoje nacionalne interese i ne mrzi nikoga.

Šipovac je rekao da je funkcija Udruženja nepolitička i nestranačka organizacija sastavljena od bivših ratnih momandanata i predstavnika bivpih vlada Republike Srpske.

Na tibinu su govorili i komandant Specijalnog ratnog odreda „Vukovi sa Drine“ Milan Jolović Legenda i uamjenik predsjednika Veterana republike Srpske Dobrosav Šurbat.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se