18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Kovačić: Ustavni sud BiH da povuče svoju odluku!

Predsjednik tink-tenk organizacije „Ist-vest bridž“ Jovan Kovačić smatra da odluka o održavanju referenduma o Danu Republike Srpske neće biti povučena, jer se oko tog pitanja ujedinila cijela Srpska, te da bi bilo zrelo da Ustavni sud BiH povuče svoju odluku.

Kovačić je rekao Srni da bi se, s druge strane, pokazala velika zrelost međunarodne zajednice, u krajnjoj konsekvenci i vlasti u Sarajevu, kada bi Ustavni sud BiH povukao svoju odluku, jer ona djeluje smiješno.

„Meni kao običnom građaninu deluje smešno da je Republici Srpskoj dozvoljeno da slavi svoj dan, ali ne na dan slave, jer to nije slava svih naroda“, rekao je Kovačić.

On kaže da je paradoksalno i malo uvredljivo navodno štititi vjerske interese i osjećanja manjine, a vrijeđati i uskraćivati pravo većinskom narodu u entitetu da slavi svoju slavu.

Kovačić ističe da proslava Dana Republike nikako ne narušava, niti ugrožava Dejtonski sporazum.

On je ocijenio da preporuka međunarodne zajednice može da proizvede veliku kataklizmu upravo po Dejtonski sporazum, te podsjetio da se, bar za sada, ignorišu pozivi na stvaranje Herceg-Bosne, koji predstavljaju pozive na ozbiljnu promjenu Dejtona.

Prema njegovim riječima, međunarodna zajednica je spremna da napravi mnogo veći problem, umjesto da se bavi uzrokom problema i doprinese rješavanju teške situacije u BiH i pitanja efikasnosti, objektivnosti, profesionalnosti Ustavnog suda BiH.

„Ustavni sud je problem i to se zna odavno i u međunarodnoj zajednici“, rekao je Kovačić, podsjećajući da je međunarodna zajednica obećala rješavanje pitanja pravosuđa u BiH.

Umjesto da se bavi time, kaže Kovačić, međunarodna zajednica se bavi posljedicom, odnosno referendumom i spremna je, barem verbalno za sada, da napravi mnogo veći problem, ne samo u BiH, nego u cijelom regionu, što nije dobro.

„Međunarodna zajednica mora da shvati da samo objektivnim pristupom rešavanju bilo kojih problema može nešto da uradi u BiH. Subjektivan, jednostran pristup, kada se podržava samo jedna od tri strane u BiH, loš je, kratkovidan i porazan način rešavanja stvari“, naveo je Kovačić.

On je istakao da su sve one sitne pobjede koje neko slavi u Sarajevu u krajnjoj konsekvenci „Pirove pobjede“, jer ne doprinose rješavanju problema, blagostanju BiH i naroda.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se