12.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Izetbegović: Referendum je slijepa ulica iz koje se valja vraćati

NJUJORK/SARAJEVO – Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je u Njujorku da „razumije nervozu onih koji su branili“ BiH i poručio da će Srebrenica i Tomašica uvijek biti u BiH.

Izetbegović je ponovio da razumije nervozu onih koji su Bosnu i Hercegovinu, „kada im neko faktički stavlja prst u oko i kaže da će sam odlučiti o nečemu što pripada svima – da će pocijepati Bosnu i Hercegovinu, uzeti dio sebi, onaj dio gdje su mjesta patnje – Srebrenica, Tomašica, Luka Brčko, Manjača, da će to izvući iz Bosne i Hercegovine“.

„Ja ću to kazati na ovakav način – to se sigurno desiti neće“, rekao je Izetbegović za Aldžaziru Balkans.

Dodao je i da će braniti ustavnopravni sistem u Bosni i Hercegovini, teritorijalni integritet, ono što je potpisano u Dejtonu 1995.

„Nikada Srebrenica, Tomašica (…) neće biti ništa do Bosna i Hercegovina. Oni koji misle da mogu tako jednostrano odlučivati u ime svih – neka ne tri puta, nego 33 puta, razmisle u kojem su smjeru krenuli“, kazao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Za Izetbgovića je referendum o 9. januaru kao Danu Republike u RS, koji je zakazan za 25. septembar, protivustavan i protivzakonit.

„Referendum je slijepa ulica, iz koje će se poslije valjati vraćati. To je politička avantura koja nam nije trebala“, kazao je Izetbegović, koji je podnosilac apelacije o ukidanju 9. januara kao Dana Republike u RS.

Nada se, kaže, da će splasnuti tenzije i da je referendum u velikoj mjeri bio u funkciji lokalnih izbora, koji će biti održani 2. oktobra.

Upitan o referendumu o mogućem otcjepljenju RS od BiH, koji je predsjednik RS Milorad Dodik najavio za 2018, Izetbegović je rekao da je time on sebi uzeo pravo koje, kako je rekao, pripada svima.

„Time bi se srušio Dejtonski mirovni sporazum i time bi se srušio mir, htjeli mi to ili ne. I ne bih nikome preporučio da ide u tom smjeru“, kazao je.

Izetbegović je i večeras izbjegao da komentariše izjavu ratnog komandanta Armije Bosne i Hercegovine, penzionisanog generala Sefera Halilovića, koji je ranije rekao da održavanje referenduma znači “raspakivanje” Dejtonskog mirovnog sporazuma i da, ako referendum o Danu Republike u RS bude održan onda to znači da na snagu stupa Ustav Republike BiH.

Izetbegović je kazao da razumije „nervozu kod patriota Bosne i Hercegovine kada im neko ovako direktno unese u jednu deklaraciju stranačku da će u 2018. pocijepati Bosnu i Hercegovinu“.

„Niti je Sefer Halilović moj portparol, niti sam ja njegov portparol“, kratko je rekao Izetbegović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se