15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Građani Srpske odlučuju o Danu Republike, otvorena glasačka mjesta

U Republici Srpskoj se održava referendum na kojem 1.219.399 građana Srpske odgovara na pitanje „Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?“, javlja RTRS.

09.10 – Na vrijeme otvorena glasačka mjesta u Zvorniku.

08.53 – Stanje bezbjednosti na glasačkim mjestima u Republici Srpskoj gdje se građani na referendumu izjašnjavaju o Danu Republike je redovno i sve aktivnosti se odvijaju planiranom dinamikom, podaci su Štaba Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske „Izbori 2016“.

08.51 – Predsjednik Republičke komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan održaće danas u 10.00 časova prvu konferenciju za novinare.

08.50 – U Mjesnoj zajednici Kula kod Gacka zabilježen je incident.

07.00 – Oko 1.900 glasačkih mjesta u svim lokalnim zajednicama u Srpskoj otvorena su u 7.00 časova, a biće zatvorena su u 19.00 časova.

Građani su radi utvrđivanja identiteta dužni da kod sebe imaju jedan od važećih dokumenata.

 Referendum o Danu Republike (foto: RTRS)

Na referendumu možete da se izjasnite na mjestima na kojima inače glasate na izborima. Ako niste sigurni na kojoj lokaciji – na SMS broj 065 12 44 pošaljite svoj jedinstveni matični broj.

Ako se nađete u opštini van svog prebivališta, možete da se izjasnite na bilo kom glasačkom mjestu – putem nepotvrđenih listića. Obezbijeđeno je i 60 mobilnih timova za građane koji ne budu u mogućnosti da dođu na glasačko mjesto.

Kada je riječ o glasanju građana Brčko distrikta, oni će moći da se izjašnjavaju u susjednim lokalnim zajednicama Donjem Žabaru i Bijeljini, odnosno u Lončarima i Donjoj Bukovici.

Prve podatke o izlaznosti, referendumska Komisija saopštiće na konferenciji za novinare u 9.00 časova u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Nakon toga pres konferencije biće organizovane svaka naredna dva časa.

Predsjednik Komisije za sprovođenje referenduma Siniša Karan najavio je da će prvi preliminarni rezultati biti objavljeni već noćas.

Karan je pozvao sve građane, bez obzira na to kojem konstitutivnom narodu pripadaju, da se na referendumu izjasne potpuno slobodno.

Do zatvaranja glasačkih mjesta na snazi je refrendumska ćutnja koja podrazumijeva zabranu kampanje putem sredstava javnog informisanja i javnih skupova.

Referendum u Republici Srpskoj prati 190 akreditovanih novinara i 42 ekipe.

Glasanje je organizovano i u pet predstavništava Republike Srpske u Srbiji, Njemačkoj, Austriji, Rusiji i Belgiji.

Podsjetimo, Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Srpske usvojila je Narodna skupština Srpske na posebnoj sjednici 15. jula kao reakciju na spornu odluku Ustavnog suda BiH iz novembra prošle godine kada je ovaj sud, na osnovu apelacije bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, preglasavanjem proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se