5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Građani Bosanskog Petrovca uznemireni: Vehabije im poturale vjerske knjige i letke

BOSANSKI PETROVAC – Mještane Bosanskog Petrovca uznemirila su dvojica vehabija, koji su zašli po lokalnim trgovinama i kafanama, te zaposlenima poturali knjige i letke sa vjerskim sadržajem.

Iako nadležni ocjenjuju da nema mjesta panici, mještani ove opštine tvrde da je ovaj tandem „ubjeđivao pojedine Srbe da pređu u islam, upućujući im nedvosmislene prijetnje“.

Jednoj Srpkinji su, kako ističe izvor „Nezavisnih“, rekli da je Vlahinja i da će „gorjeti na onom svijetu“, te su joj davali svoje letke „da bi naučila kako se pravilno klanja i vjeruje u Alaha“.

Ovaj incident dogodio se u subotu naveče, a kako nam je potvrđeno, o svemu je obaviještena i policija.

Upitan da li je i upoznat sa činjenicom da su pripadnici vehabijskog pokreta uznemiravali pojedine mještane Bosanskog Petrovca, načelnik Zlatko Hujić ističe da su takve priče došle i do njega.

„Niko me službeno o tome nije obavijestio, ali sam negdje sjedio i to čuo. Nisam se pretjerano interesovao za to i detalje ne znam. Najbolje je da nazovete policiju. Odgovorno tvrdim da bezbjednosna situacija nije ugrožena“, naveo je Hujić u izjavi za „Nezavisne“.

Ale Šiljdedić, portparol MUP-a USK, rekao je da je 24. septembra u 19 časova policajac na obezbjeđenju predizbornog skupa dobio infomaciju da dva nepoznata lica u centru Bosanskog Petrovca dijele knjige i letke sa vjerskim sadržajem, odnosno sa određenim citatima iz Kurana.

„O ovom događaju obaviještene su patrole policije na terenu koje su u 20 sati uočile ova dva lica te ih legitimisale i utvrdile da se radi o dva lica sa područja Bosanske Krupe, koja su kod sebe posjedovala određene vjerske knjige kao i pomenute letke sa citatima iz Kurana“, naveo je Šiljdedić.

Tvrdi da je utvrđeno da je ovaj tandem letke dijelio građanima Bosanskog Petrovca po slučajnom uzorku, te da su ušli u nekoliko ugostiteljskih objekata i trgovačkih radnji u centru opštine.

„Pripadnici Policijske stanice Bosanski Petrovac nisu imali niti jednu konkretnu prijavu o bilo kakvom uznemiravanju niti činjenju bilo kakvog prekršaja ili krivičnog djela od strane ova dva lica“, naglasio je Šiljdedić.

Iz policije tvrde da su građani kojima su dijeljeni leci uglavnom bošnjačke nacionalnosti, tako da se ne može potvrditi da su ciljane mete bili građani srpske nacionalnosti.

„Nemamo informacije da se radi o pripadnicima bilo kojeg pokreta, dok lični opis navedenih lica može asocirati na sljedbenike vehabizma“, naveo je Šiljdedić.

Nakon legitimisanja, policija je dvojicu nezvanih gostiju upozorila da se radi o multietničkoj sredini, te da nije dobro da nasumice dijele vjerski materijal jer bi takva aktivnost mogla dovesti do uznemirenja javnosti, nakon čega su oni, kako tvrde iz MUP-a USK, otišli iz Bosanskog Petrovca.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se