15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Gordon Bardoš, američki stručnjak za politiku Balkana: BiH utočište i baza terorista

NJUJORK – BiH je imala veoma značajnu ulogu u formiranju „Al-Kaide“, devedesetih godina prošlog vijeka postala je novo utočište, baza i sklonište terorista, glavni centar za regrutovanje, obuku i prikupljanje novca za finansiranje terorističkih aktivnosti, a stručnjaci za bezbjednost vjeruju da i danas ima tu ulogu.

Naveo je to američki stručnjak za politiku Balkana i pitanja bezbjednosti Gordon Bardoš u članku objavljenom na portalu „American Center for Democracdž“.

– Pored nekoliko hiljada stranih mudžahedina koji su ušli u BiH između 1992. i 1995. godine, kroz vjersku obuku u kampovima povezanim sa „Al-Kaidom“ prošlo je oko 2.000 ljudi. Takvi kampovi pružali su obuku u rukovanju oružjem i eksplozivom za buduće međunarodne teroriste – navedeno je u članku.

Bardoš je, između ostalog, naveo da je režim bivšeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića dao pasoš mozgu operacije terorističkog napada na SAD Khalidu Šeiku Muhamedu, da je osnivač terorističkog kampa Pogorelica bio šef Izetbegovićevog ličnog obezbjeđenja Bakir Alispahić te da je zabrinjavajuća činjenica da islamistički radikali i dalje drže značajne pozicije u BiH. Istakao je da je Alispahić postao šef Savjeta za bezbjednost SDA uprkos činjenici da je on na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u SAD.

– Objekti za obuku terorista u BiH sada djeluju pod maskom omladinskih kampova koji su postavljeni u udaljenim krajevima. Tu mudžahedini vojno obučavaju mlade ljude primjenjujući taktike gerilskog ratovanja. Oni koji ih regrutuju postepeno ih izoluju od njihovih porodica. Kampovi nisu stalni, a turnusi traju šest do sedam sedmica. To snimaju i distribuišu radikalno kontrolisanim džamijama i „centrima islamske umjetnosti“ širom Evrope – istakao je Bardoš.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se