2 C
Zvornik
20. април 2024.

Glas naroda je za RS najjača priča

SARAJEVO – Odluka koju narod Republike Srpske donese na referendumu o Danu Republike imaće veću pravnu snagu od odluke Ustavnog suda BiH, poručio je juče predsjednik RS Milorad Dodik.

On je komentarišući izjavu komesara za pregovore o proširenju EU Johanesa Hana da se odluke Ustavnog suda BiH moraju poštovati i da bi trebalo još jednom razmisliti o referendumu, naglasio da je njegov ustavni zadatak da brani interese RS i njenog naroda.

– Narod je najjača priča. On je jača priča od Ustavnog suda i tako će odluka koju će donijeti narod na referendumu o Danu Republike imati veću pravnu snagu – rekao je Dodik juče „Glasu Srpske“ dodavši da ne može da vjeruje koliko dugo to treba da objašnjava.

– Referendumom u Srpskoj mi sprovodimo odluku Ustavnog suda BiH koji je rekao da Narodna skupština treba da pronađe način na koji će realizovati odluku koju je ovaj sud donio. Naš prijedlog je da to bude referendumom – rekao je Dodik istakavši da neće dozvoliti obesmišljavanje RS.

– Mnoštvo odluka Ustavnog suda BiH godinama se ne sprovodi i niko ih i ne spominje, a mi odluku Ustavnog suda sprovodimo kroz referendumsko pitanje. Narod će odgovoriti na to pitanje i ne vidim u čemu je problem i zbog čega se diže tolika galama – kazao je Dodik.

Komentarišući navode visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da se igra vatrom ako ne namjerava da odustane od referenduma, Dodik je naglasio da smatra da je Incko odavno u službi sarajevske politike.

– Da ima imalo poštenja i pravičnosti, rekao bi da se vatrom igraju oni koji su pritiscima na Ustavni sud doveli do referenduma – rekao je Dodik.

Izetbegović, na čiju je apelaciju Ustavni sud BiH i donio odluku da Dan Republike ne može biti proslavljan 9. januara, rekao je da građani RS imaju pravo na referendum, ali da tim referendumom ne mogu dovoditi u pitanje konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH.

– Imaju pravo proslave Dana RS, samo taj dan ne treba da vrijeđa druge ljude –  rekao je Izetbegović.

Predsjednik SP-a Petar Đokić smatra da referendum nije nikakav hir, već da je potreban kako bi bile zaustavljene nepravedne odluke Ustavnog suda BiH, a koje preglasavanjem srpskih i hrvatskih sudija donose tri stranca i dva Bošnjaka koji su visoki funkcioneri SDA.

– Ta praksa se mora zaustaviti, u protivnom postoji mogućnost da se počne osporavati i naziv Republika Srpska, kao što je u prethodnom periodu urađeno za nazive nekih opština i u slučaju himne i grba RS – naglasio je Đokić.

Lider SDS-a Mladen Bosić smatra da je Izetbegović apelaciju podnio iz inata.

– Od ove situacije i od apelacije niko u RS, a posebno Bošnjaci, neće bolje i sigurnije živjeti, niti će ukidanje Dana RS nekome u RS, a pogotovo ne Bošnjacima, donijeti bolji život. Zamislite kada bi neko donio odluku da 1. mart ne može biti slavljen u FBiH, zato što Srbi koji žive u tom entitetu ne shvataju taj datum kao svoj nacionalni praznik – istakao je Bosić.

Ministar za rad Srbije Aleksandar Vulin smatra da nije dobra politika pritisaka u kojoj je Srpska stalno za nešto kriva, te da je za stabilnost BiH neophodno da svi koji učestvuju u političkom životu budu jednako tretirani i poštovani.

Odgovori

Odbor Narodne skupštine RS danas će utvrditi odgovor Ustavnom sudu BiH u vezi sa zahtjevom Bakira Izetbegovića i funkcionera SDA Šefika Džaferovića i Safeta Softića da odluka o raspisivanju referenduma bude stavljena van snage i da se donese privremena mjera kojom bi bila obustavljena njena primjena. Republička komisija za sprovođenje referenduma danas bi trebalo da se sastane sa imenovanim predsjednicima opštinskih i gradskih komisija za sprovođenje referenduma.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se