18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Dodik: Referendum nije akcija, nego reakcija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da referendum o Danu Republike nije akcija, već reakcija i da nije riječ o referendumu o secesiji, kako mnogi prikazuju.

Dodik je naveo da u referendumskom pitanju – “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske” nema ničega što podrazumijeva secesiju.

“Međutim, oni koji su u svijetu uvijek spekulisali i spinovali stvari, sada su to iskoristili da to naprave kao temu broj jedan u regionu”, rekao je Dodik za RTRS.

On je naglasio da su međunarodni faktori u BiH nastojali da prepadnu Republiku Srpsku i da nisu uspjeli pokazati Srpsku kao lomljivu i neodlučnu.

“Vidi se kontinuitet lošeg pristupa prema Republici Srpskoj, sve što bi Srpska uradila ili želi da uradi ili što je imala, osporava se. Kasnije se pokušava od nje učiniti remetilačka priča”, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je važno razgovarati sa svim ambasadorima, ali da zapadni ambasadori imaju naviku da se miješaju u unutrašnje upravljanje u BiH, te da nema kompromisa kada je riječ o referendumu o Danu Republike.

Dodik je dodao da Srpska brani svoje bazično pravo koje je u skladu sa poveljom UN.

“Ako može Velika Britanija da se bori za svoja prava, zašto mi ne možemo da se borimo za svoja. Zato što neki zapadni ambasador u BiH iz sujete, da bi napisao dobar izvještaj, mora da napiše kako smo mi mirni i poslušni”, rekao je Dodik.

On je poručio da je Republika Srpska i dalje na strateškom opredjeljenju ka Evropi, ali da je brine kakva je ta Evropa i šta će s njom biti, s obzirom na to da nije ista kao prije pet godina i zbog činjenice da iz nje izlazi Velika Britanija.

“Nisam protiv dejtonske BiH i EU, ali jesam protiv onoga što mi prodaju kao duh Dejtona, koji je nama oteo oko 80 nadležnosti, vojsku”, rekao je Dodik i ocijenio da bi BiH trebalo demilitarizovati jer Oružane snage BiH nepotrebno troše više stotina miliona KM.

On je poručio da su gluposti priče da će biti rata i da su one samo u funkciji zbunjivanja i prepadanja javnosti.

Dodik je glasanje hrvatskih sudija u Ustavnom sudu BiH ocijenio kao dokaz političkog uticaja i izrazio uvjerenje da to nije od hrvatskih političkih predstavnika.

“Ustavni sud BiH modelira, prije svega, međunarodna zajednica i Bakir Izetbegović. Dvoje sudija, Bošnjaka, su visoki funkcioneri njegove partije iz ranijeg perioda”, rekao je predsjednik Republike Srpske.

Dodik je objasnio da zahtjev Srpske da bude donesen zakon o Ustavnom sudu BiH blokiraju stranci i Bošnjaci, te ukazao da je Dejtonski mirovni sporazum značajno prekršio međunarodni faktor, prije svega, visoki predstavnik u BiH, zbog čega BiH sada ima više od sto nadležnosti, a po Ustavu BiH samo devet.

On je naglasio da više desetina neprovedenih odluka Ustavnog suda, uglavnom u Federaciji BiH, pokazuje kakav je to sud, te napomenuo da rad suda nije regulisan zakonom već sopstvenim i pravilima koje je napisao međunarodni faktor.

Dodik je objasnio da je referendum prvi korak ka sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH i da se Zakon o praznicima izmijeni tako da se Bošnjacima, ako ne žele, omogući da ne obilježavaju Dan Republike.

On je naveo da su prihvatljive i ideje da se 9. januar umjesto u Dan Republike, promijeni u dan državnosti, pa potom, ukoliko bude i dalje osporavanja, u dan nezavisnosti ili samostalnosti.

Dodik je rekao da je dobro što je i opozicija podržala referendum, ali da ima primjedbe na to kako se ko zalaže za referendum.

Komentarišući navode u pojedinim medijima da će predsjednik Rusije Vladimir Putin uticati na njega da odustane od referenduma, Dodik je rekao da su to spekulacije, te istakao da se Rusija pokazala konzistentnom i prinicipijelnom.

“Rusija nikada nije osporila Dejtonski sporazum i BiH kao takvu, ali nikada nije ni prihvatila da se prema Republici Srpskoj i Federaciji BiH ide sa međunarodnim nasiljem da bi oni promijenili svoje statuse. Uvijek su smatrali da je to pitanje za nas unutra”, rekao je Dodik i istako da je principijelan i stav Rusije da podržava pravo srpskog naroda na referendum.

On je dodao da su svi njegovi razgovori s Putinom bili u smjeru podrške Dejtonskom sporazumu, stabilizaciji mira i afirmaciji prava dobijenih tim sporazumom, te da najavljeni sastanak treba posmatrati kao sastanak u kontinuitetu.

“Sastanak je prilika da ga upoznam o političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i da on objasni poziciju Rusije u unutrašnjim kretanjima i na globalnoj poziciji”, rekao je Dodik i naglasio da je Rusija važan ekonomski partner Republike Srpske.

Predsjednik Republike Srpske pozvao je sve građane Srpske da 25. septembra izađu na referendum i daju podršku 9. januaru kao Danu Republike.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se