18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Crvena potjernica za Naserom Arnautom

SARAJEVO – Interpol je na zahtjev pravosudnih organa BiH raspisao crvenu potjernicu za državljaninom BiH Naserom Arnautom /25/ iz Sarajeva osumnjičenog za terorizam i pripadnost terorističkoj organizaciji „Islamska država“.
Arnaut je osmi državljanin BiH za kojim je Interpol za manje od godinu raspisao crvenu potjernicu, a sva ova lica osumnjičena su da su se borila ili se bore za „Islamsku državu“ u Siriji i Iraku.

Ova lica osumnjičena su i za pripadnost paravojnim formacijama „Islamske države“ u Siriji, poput Fronta „Al nusra“ i drugih, piše „Dnevni avaz“.

Prema policijskim i bezbjednosnim podacima, Arnaut, za kojim je potjernica objavljena juče na zvaničnoj stranici Interpola, najvjerovatnije, je 2013. godine otišao preko Turske u Siriju.

On je tokom boravka u BiH i Sarajevu bio povezan sa vehabijskim grupama bliskim Elviru Muratoviću i Kemalu Muriću koji su prošle godine bili uhapšeni zbog navodnog planiranja terorističkog napada u Sarajevu, ali su pušteni.

Navodi se i da je Arnaut bio čest gost u mesdžidu na Stupu, koji su ranije pohodili Mevlid Jašarević, osuđen zbog terorističkog napada na Ambasadu SAD u Sarajevu, ali i Nusret Imamović koji se nalazi u Siriji, te Bilal Bosnić, osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja državljana BiH za terorističke aktivnosti.

Na po godinu zatvora zbog ratovanja u Siriji osuđeni su Fatih Hasanović, Emin Hodžić, Senad Koštić, Fikret Hadžić i Mirel Karajić, dok su Nevad Hušidić, Husein Erdić, Merim Keserović i Midhat Trako osuđeni na ukupno sedam godina zatvora.

Interpol je još krajem februara raspisao potjernice i za Ramom Grahovićem /49/ i Ibrom Ćufurovićem /21/ iz Velike Kladuše, Edinom Pečenkovićem /53/ iz Bihaća, Jasminom Keserovićem /21/ iz Zavidovića i Sulejmanom Međanovićem /28/ iz Gradačca, kao i za državljaninom Saudijske Arabije i BiH Ahmedom Zuharijem /50/.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se