23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Čovićev prijedlog: Četiri federalne jedinice u BiH

Lider HDZ BiH Dragan Čović najavio je kakav model reorganizacije BiH predlaže, te naglasio da postoji više rješenja kojim bi Hrvati postali ravnopravni u BiH, javlja Blic.

“Bilo koja ideja o kojoj ja pričam nije podjela, nego jačanje BiH. Pa i sada je BiH podijeljena – imamo dva entiteta, unutar jednog entiteta 10 kantona. Pa šta je problem ako ćemo umjesto tih 11, 12 vlada imati tri, četiri ili pet? Sasvim je svejedno koliko, opet sa inicijativom da sve budu multietnične. Ne možete uopšte napraviti etnički čistu strukturu kao takvu”, rekao je Čović za TV1 i dodao da cilj nije bilo kakva podjela nego izgradnja funkcionalne države.

Na pitanje da pojasni za kakvo će se uređenje zalagati i da li to znači većinski hrvatske i većinski bošnjačke teritorije, Čović odgovara da se njegov prijedlog zna već 10 godina i da ga je obrazlagao na stotine adresa u svijetu i u BiH.

“Ciljano da gradimo četiri federalne jedinice, da izbjegnemo tri upravo da bi se izbjeglo to H/B/S. Dakle, upravo da gradimo četiri federalne jedinice i naravno da će jedna od te četiri federalne jedinice, kako god slagali ove brojeve, biti bošnjački većinska ili hrvatski većinska ili srpski većinska. Tražimo rješenja koje neće na bilo koji način sugerisati novu podjelu i novu blokadu, nego baš obrnuto”, rekao je Čović za TV1, a prenosi Slobodna Bosna.

Na konstataciju TV1 da su SDA i HDZ BiH još 2013. godine bili na korak do rješenja presude “Sejdić – Finci” kroz tzv. “preferencijalni model“ izbora za Predsjedništvo BIH, kojim se spriječavalo da dva člana Predsjedništva BiH budu izabrana iz istog izbornog područja, Čović odgovara:

“Mislim da je to rješenje, koje će u završnici biti rješenje. To su virtuelne izborne jedinice, koje bi jedan dan bile u mogućnosti upravo da zaštite pretjerano prebacivanje uticaja nekih struktura, s ciljem da naprave strukturu Predsjedništva BiH kako nekome odgovara. Mislim da rješenje već postoji kao takvo, ali mi smo često jako blizu nekih rješenja, a onda nam nedostaje vrlo malo da bi imali snage donijeti odluku”, dodao je Čović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se