5.9 C
Zvornik
19. март 2024.

Borba sa vatrenom stihijom dugom 40 kilometara

TREBINJE – Požar koji je u petak buknuo na planini Leotar u Trebinju juče se opasno približio domaćinstvima u selima Jasen i Grkavci, a požarna linija bila je duga više od 40 kilometara, javlja Glas Srpske.

Trebinjski vatrogasci su danonoćno na terenu, a u borbi sa vatrenom stihijom pomažu im pripadnici Civilne zaštite, Centra za gazdovanje kršem i helikopter Oružanih snaga BiH.

– Na ovolikoj požarnoj liniji i da je hiljadu ljudi, bilo bi malo, ljudi su nam najveći prioritet. Ovo opreme što imamo je dovoljno, ali dok ljudska noga ne kroči na požarnu liniju, požar se ne može ugasiti lako – istakao je komandir Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje Danko Vuković.

Naglašava da su vatrogasci u noći sa subote na nedjelju uspjeli da odbrane kuće u selima Aljetići i Trebijevi, gdje se vatra približila domaćinstvima na oko 200 metara.

Dodaje da su četvorica vatrogasaca kod kojih je u nedjelju nastupilo gušenje dimom odmah nakon ukazane medicinske pomoći pušteni kući i osjećaju se dobro.

Predsjednik Mjesne zajednice Mosko, kojoj pripada i selo Jasen, Duško Begenišić kaže da nepristupačan teren dodatno otežava situaciju.

– Vatra se približila na kilometar i po od kuća, ima dosta dima, a teren je nepristupačan za gašenje požara, pa sa velikom neizvjesnošću čekamo noć – rekao je juče Begenišić.

Mještanin sela Jasen Rade Vasković ističe da ima straha među stanovnicima, strepe za svoja domaćinstva, a Boga mole da uskoro padne kiša i ugasi vatru, jer su i vatrogasci već na izmaku snage.

– Nije nam baš svejedno, vjetar se pojačao i vatra se brzo širi. Nadam se da će vatrogasci uspjeti odbraniti domaćinstva, a pomoći ćemo i mi ako zatreba – rekao je Vasković.

Požar je u petak izbio na planini Leotar, nekoliko puta je ugrozio repetitor, ali je zahvaljujući vatrogascima i onima koji su im pomagali u gašenju uspješno odbranjen od vatrene stihije. Iako to nije zvanično potvrđeno, i vatrogasci i mještani sumnjaju da je uzrok požara ljudski faktor.

Magistralni put

U Auto-moto savezu RS juče su istakli da policija povremeno propušta vozila na dionici magistralnog puta Trebinje – Bileća, na lokalitetu Podgljivlja. Na tom je putu zbog požara saobraćaj jedno vrijeme bio potpuno obustavljen.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se