15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

BiH odobren kredit od 1,07 milijardi KM

VAŠINGTON – Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je juče kreditni aranžman sa BiH vrijedan 1,07 milijardi maraka, potvrđeno je „Glasu Srpske“.

Riječ je o povoljnom kreditu sa kamatnom stopom od 1,05 odsto, a povlačenje kredita trajaće tri godine.

Prva tranša od 154,1 milion maraka, kako se očekuje, trebalo bi da bude doznačena već sutra, a od tog iznosa dvije trećine pripašće FBiH, a trećina RS.

Ekonomista Goran Radivojac naglašava da je odobravanje kredita MMF-a dobra vijest za oba entiteta.

– Novac koji će dobiti entiteti će stabilizovati finansijsku situaciju i možemo očekivati redovnost isplata budžetskim korisnicima. Ono što slijedi je sprovođenje reformi na koje su se obavezali korisnici kredita, odnosno vlade RS i FBiH. Iduća godina će sa tog aspekta biti posebno izazovna – rekao je Radivojac i dodao da nijedan ni drugi entitet neće moći da koristi novac koji dobije mimo onoga na šta su se obavezali.

To je u jučerašnjem intervjuu „Glasu Srpske“ podvukao i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, koji je navode da je novac međunarodnih finansijskih institucija namijenjen za krpljenje budžetskih rupa, a ne reforme nazvao neutemeljenim, paušalnim i dnevnopolitičkim.

Savjet ministara BiH je u utorak donio odluku o povlačenju prve tranše proširenog aranžmana sa MMF-om, a Bevanda je zadužen da sprovede potrebne aktivnosti iz svoje nadležnosti za povlačenje novca. Bevanda je rekao da je to već učinjeno i da bi novac trebalo da stigne do kraja sedmice.

Rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi rekao je uoči zasjedanja Odbora izvršnih direktora MMF-a u Vašingtonu da nema sumnje će ova finansijska institucija odobriti kredit BiH.

– Kreditni aranžman sa MMF-om ima tri cilja, a vlasti su preuzele konkretne obaveze koje je potrebno ispuniti tokom trogodišnjeg programa. Prvi cilj je unapređenje poslovnog okruženja, dok se drugi odnosi na fiskalnu oblast, gdje su vlasti zacrtale smanjenje javnog duga i unapređenje kvaliteta vladine potrošnje. Posljednji cilj se odnosi na finansijski sektor, gdje je fokus stavljen na očuvanje njegove stabilnosti i oživljavanje kreditiranja – rekao je tada Parodi.

Izvršni odbor MMF-a trebalo je početkom jula da razmatra odobravanje aranžmana sa BiH, koji je sa tom globalnom finansijskom institucijom dogovoren još u maju, ali to se nije desilo jer predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić nisu željeli da potpišu usaglašeno pismo namjere. Potpis su najprije uslovili prihvatanjem adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU. Kada je to učinjeno, izmislili su još jedan nepostojeći uslov za aranžman sa MMF-om i potpisivanje pisma namjere uslovili dogovorom o mehanizmu koordinacije. Tek na sastanku predsjednika i premijera RS Milorada Dodika i Željke Cvijanović sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem i Zvizdićem krajem jula u Istočnom Sarajevu usaglašen je mehanizam koordinacije, nakon čega su potpise na pismo namjere stavili i Zvizdić i Novalić. Pismo je odmah upućeno Odboru izvršnih direktora MMF-a u Vašingtonu.

Ciljevi i efekti

Ministar finansija RS Zoran Tegeltija rekao je ranije da je pismom namjere, koje je u potpunosti usaglašeno još 24. maja ove godine na sjednici Fiskalnog savjeta BiH, definisan trogodišnji aranžman sa MMF-om koji treba da bude podrška reformskim procesima i katalizator u mobilisanju međunarodne finansijske pomoći.

Tegeltija je naveo da sve budžetske obaveze RS izvršava u skladu sa operativnim planom potrošnje i da će novac MMF-a stabilizovati budžet.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se