9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

U Zvorniku danas Konferencija „Multisektorski odgovor na nasilni ekstremizam“

ZVORNIK – Gradonačelnik Zvornika, Zoran Stevanović, u saradnji sa Organizacijom za evropsku bezbjednost i saradnju, organizovao je danas u Zvorniku Konferenciju pod nazivom „Multisektorski odgovor na nasilni ekstremizam“.

Predavači na Konferenciji bili su Mario Janeček, stručni savjetnik za borbu protiv terorizma u Ministarstvu bezbjednosti BiH, koji je prezentovao Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma 2015-2020,

Edina Bećirević iz nevladine organizacije „Atlantska inicijativa“ koja je govorila o Procesu radikalizacije u nasilje, Hamza Višća iz Centra za sigurnosne studije koji je govorio o Najboljim praksama multisektorske saradnje u borbi protiv nasilnog ekstremizma i Muhamed Jusić, teolog, koji je govorio o Aspektima vjere, religije i ideologije u borbi protiv nasilnog ekstremizma.

U uvodnom dijelu prisutnima su se obratili i Selma Zeković iz OEBS-a, gradonačelnik Zvornika, Stevanović, te Janeček koji je rekao da lokalna zajednica može puno učiniti na izgradnji sigurnosti, od lokalne policije, ali i preko svih drugih sektora.

U uvodnom obraćanju on je napomenuo da se susrećemo sa jednom novom dinamikom terorizma koja je puno opasnija, nepredvidljivija i gdje se, ne samo kod nas, nego i u Evropi, kao  počinioci djela javljaju osobe kojih nema u krivičnim ili kaznenim evidencijama, dodavši da je i zbog toga jako bitno da se ostvari kontakt između policije i svih drugih službi, o čemu je Janeček detaljnije govorio u današnjoj prezentaciji.

Stevanović je napomenuo da je važno da se i na ovaj način pristupi borbi protiv  nasilnog esktremizma.

– Važno je da su ovdje sa nama danas i direktori obrazovnih ustanova, predstavnici vjerskih zajednica, centra za socijalni rad, dječijeg vrtića, jer se mora djelovati preventivno od onih najmlađih. Mislim da će sličnih skupova biti i sa roditeljima, jer smatram da i porodica ima, možda i odlučujući uticaj na formiranje jednog mladog čovjeka i na izbor njegovog pravilnog živonog puta. Zahvalan sam svima koji su danas uzeli učešće u ovom skupu. Budućnost ovih prostora jeste i u preduzimanju svih preventivnih koraka kako bi definitivno izbjegli terorističke aktivnosti i akcije – istakao je Stevanović.

Bećirevićeva je naglasila da i u našoj i u svjetskoj javnosti postoji jedna opšta konceptualna konfuzija u vezi sa terminima kao što su radikalizam, ekstremizam, nasilni ekstremizam, terorizam i vrlo često se ti termini koriste naizmjenično, kao da znače isto.

– Ta konfuzija postoji i na nivou stručne javnosti i prenosi se naravno i na medije, vladine zvaničnike itd. Nisu svi oni koji su radikalni istovremeno i nasilni ekstremisti ili teroristi. I zbog toga je jako bitno da pravimo tu radikalizaciju u vjerovanju i ponašanju, koja ne vodi nužno u nasilje, većina ljudi koji su radikalizovani nikad ne postanu nasilni ekstremisti,  i te radikalizacije, s druge strane, u vjerovanju i ponašanju koja vodi u nasilni ekstremizam i terorizam. Da bi se izbjegli stereotipi, da bi se napravili efektivni programi prevencije jedan od ključnih momenata je da se zapravo pravi ta razlika. Istovremeno, mi takođe, moramo biti svjesni da radikalizacija na individualnom nivou jeste važna, psihološki faktori, individualne sudbine, traume itd, međutim taj mezo i taj državni nivo su takođe izuzetno važni jer samo kombinacija tih faktora zapravo dovodi do nasilnog ekstremizma – rekla je Bećirevićeva.

Višća je istakao da je jako važno da svi sektori društva imaju svoju ulogu u borbi protiv nasilnog ekstremizma, te da je samo treba prepoznati i treba izgraditi pametno partnerstvo između svih njih.

– Ne treba to prepustiti samo policiji, to je isuviše ozbiljan problem da bi ga samo policija rješavala, ali zato problem koji daje priliku i obrazovno-vaspitnom sistemu da uradi svoj dio posla,  iz tih razloga mislim da je jako dobro koristiti dobre primjere prakse u drugim zemljama, pa i primjer, na žalost, kada se desio teroristički napad ovdje u Zvorniku, dobre prakse saradnje i državnog aparata i nevladinog sektora da se otklone posljedice koje mogu nastati zbog tog čina. U prevenciji svoje mjesto i ulogu ima i porodica i škola i nevladine organizacije koje mogu lakše doprijeti do onih marginalizovanih skupina društva koji mogu biti meta onih koji žele da ih radikalizuju. Takođe je važno i da biznis prepozna svoju ulogu jer u nesigurnu zemlju kapital neće da dođe, i ako je to tako, onda je red da i oni ovdašnji, koji imaju svoj kapital ovdje, ulože u prevenciju i borbi protiv nasilnog ekstremizma – naglasio je Višća.

On je ocijenio da su značajni skupovi poput današnjeg u Zvorniku,  jer je, kako je rekao, nužno otvoriti opšti društveni dijalog o ovom izazovu, a manje se posvećivati nekim marginalnim pitanjima koja više ili manje ne mogu uticati na našu budućnost, dok jedan teroristički akt može napraviti posljedice koje bitno mijenjaju našu budućnost.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se