20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Svečano otvorene Olimpijske igre u Riju

RIO DE ŽANEIRO – Ljetnje Olimpijske igre, prve na tlu Južne Amerike, a ukupno 31. po redu, otvorene su rano jutros svečanom ceremonijom na čuvenoj „Marakani“ u Rio de Žaneiru.Spektaklu, koji je trajalo skoro četiri sata i oduševio sve širom planete, uprkos tome što nije bio grandiozan kao u Londonu i Pekingu.

Olimpijski plamen upalio je nekadašnji brazilski teniser Gustavo Kuerten. Prvobitna ideja bila je da plamen upali legendarni fudbaler Pele, ali je on iz zdravstvenih razloga morao da otkaže učešće na ceremoniji.

Više od 35.000 profesionalaca bilo je uključeno u ceremoniju, 12 škola sambe i više od 5.500 kostima.

Bila je tu i čuvena devojka sa Ipaneme, kao i poznata brazilska manekenka Žizel Bundšen.

Reditelj spektakularnog otvaranja bio je Fernando Meireleš, tvorac kultnog filma Grad bogova, a kako je on izjavio, svi koji su učestvovali u osmišljavanju ceremonije su Brazilci, sem čuvene britanske glumice Džudi Denč.

Od naših sportista najviše se očekuje od atletičara Amela Tuke, jednog od najboljih trkača svijeta na 800 metara koji bi mogao osvojiti prvu olimpijsku medalju za BiH. BiH će u Riu takođe predstavljati atletičari Hamza Alić, Kemal Mešić, Mesud Pezer i Lucia Kimani, teniseri Damir Džumhur i Mirza Bašić, džudistkinja Larisa Cerić, streljačica Tatjana Đekanović, te plivači Amina Kajtaz i Mihajlo Čeprkalo.

Danas će na borilišta izaći Đekanović i Kajtaz, a potom nastupaju Džumhur i Bašić (7. august), Tuka, Cerić i Čeprkalo (12. august), Kimani (14. august) te Alić, Mešić i Pezer (18. august).

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se