20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Srbija: Stan od 66 kvadrata za 4.500 evra

Kada se zajmovi ne vraćaju, slijedi prinudna naplata. Podižu se hipoteke, angažuju sudski izvršitelji. Uglavnom sve ono što se nudi završi na “Dobošu“.

Akcije smo navikli da vidimo u prodavnicama svekolike robe. Sve češće ih ima i na „Dobošu”. Od onoga što se može izdvojiti po principu skoro pa džabe tu je stan od 66 kvadrata u Srpskom Itebeju koji se nudi po 4.500 evra. Veća je cijena, ali veći i stan u Srpskoj Crnji: u prizemlju je, a za 85 kvadrata treba dati 6.000 evra. Ko za sebe misli da ima šansu da tamo počne poslovnu aktivnost, eto prilike da se prvo skući.

Kreditna aktivnost u Srbiji već poduže tavori. Dok građani kako-tako i podižu kredite, privreda kao da je odustala

Tako podaci Kreditnog biroa Udruženja banka Srbije govore da je kod pravnih lica broj uzetih kredita povećan 0,6 odsto. Još je gore u preduzetničkim vodama, gde je suma uzetih kredita povećana gotovo simoblično – oko 0,4 odsto. Istina, uzete kredite i mali i veliki nešto redovnije vraćaju: kod preduzeća je docnja 14,3 odsto, a to je pet procenta manje nego na samom početku godine, a kod preduzetnika je 16,1 odsto – i oni su se popravili 0,2 procenata.

Kada se zajmovi ne vraćaju, slijedi prinudna naplata. Podižu se hipoteke, angažuju sudski izvršitelji. Uglavnom sve ono što se nudi zvarši na sajtu “Doboš“. A ponuda je tu dobra da se mogu opremiti i mali i veliki biznisi. Osim predmeta svojih dužnika koje nude banke, tu su i predmeti, odnosno oprema, koja je zbog stečaja stigla do prinudne napate. Nije lako prodati ni poslovni prostor ni opremu. Zato, umjesto ponuđene cijene, pored sve više ponuda stoji „cijena po dogovoru” ili „pogodba”.

Na sjeveru Bačke u Kanjiži prodaje se stari mlin-pekara sve to plus parcela po cijeni od 189.618 evra. Sve se nalazi na Subotičkom putu, a prodavac je povjerilac Holding kapital iz Beograda.

Da posao s pekaorm i nije baš nešto profitabilan govori podatak da se u Feketiću prodaje pekarska peć za 250.000 dinara.

U Kovinu se na prodaju nude kolska vaga, silos, temelj za sušaru, i to sve za 243.887 evra. Biznis, eto, nije odmakao dalje od temelja, a novom kupcu može se samo poželjeti više sreće. Prodavac je Erste banka.

U Vršcu se na prodaju našala štamparija i kompetna oprema za proizvodnju ambalaže za lijekove. Unikredit lizing to nudi na prodaju, a može i opet na lizing.

U Pećincima nije išao posao vezan za gumeni kondenzator. Sada se on nudi po 2.680 evra.

Šta će biti s opremom i hoće li realno novi vladsnici imati više sreće, posebno kada znamo da je država ovu 2016, proglasila za Godinu preduzetništva? O drugoj šansi profesor na Ekonomskom fakultetu u Beogradu dr Blagoje Paunović kaže:

“O tome zašto mala i srednja preduzeća kod nas ne uspevaju mogla bi se napisati studija”, kaže on on. – Evo, da nabrojim samo nekoliko razloga: to su visoki porezi, nedostupni izvori finansiranja, koji su često pod nepovljnim uslovima, nedostatak preduzetničke kulture… Što se tiče stečaja, on bi trebalo da bude druga šansa za preduzetnike. U Americi je to tako i obično znači novi početak. Kod nas je to najčešće uvod u likvidaciju. Nije to tako teško objasniti. Preduzeća koja se kod nas nađu u toj poziciji često su u tako lošem stanju da je posle neuspelog stečaja likvidacija najčešeće rešenje koje se samo nameće, prenosi B92.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se