9.3 C
Zvornik
19. април 2024.

SNSD i DNS upozorili na predizborne malverzacije

ZVORNIK – Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za gradonačelnika Zvornika, Zoran Stevanović, i predsjednica Gradskog odbora Demokratskog narodnog saveza, Spomenka Stevanović, pozvali su na današnjoj konferenciji za novinare Centralnu izbornu komisiju, te MUP Republike Srpske i Agenciju za istrage i zaštitu da ispitaju prigovore koji su im dostavljeni u vezi sa nečasnim predizbornim radnjama koje vrše aktivisti nekih stranaka na teritoriji Zvornika.

Naime, u javnosti je prisutna vijest da je broj glasača za glasanje u odsustvu sa područja grada Zvornika u odnosu na prethodne izbore povećan više od tri puta, odnosno sa petsto i nešto, došlo se do cifre od preko 1.700 glasača.

– Danas želimo da kažemo da smo se svi zajedno bavili određenim „istražnim radnjama“ kako bi vidjeli ko je to sve negdje tamo prijavljen, odnosno na čiji nagovor. Mi smo prikupili izjave ljudi, među njima su i dvoje mojih rođaka koji su u Malom Zvorniku bili nekoliko puta, a sad odjednom glasaju u odsustvu u Malom Zvorniku. To je jedna apsurdna situacija, tako da su gradski odbori i DNS-a i SNSD-a uputili prigovore Centralnoj izbornoj komisiji. Mi nećemo nikoga da krivimo prije nego se oglase zvanični organi i smatramo da je ovo naš doprinos fer-plej izborima, očekujemo da i druge partije isto urade i da je nemoguće da se sa biračkog spiska izbrišu ljudi koji ovdje žive cijelog života, a da odjednom oni glasaju u Malom Zvorniku u odsustvu, radi se o očiglednoj manipulaciji i želimo da takve stvari izvedemo na čistac – istakao je kandidat za gradonačelnika Zvornika, aktuelni gradonačelnik Zoran Stevanović.

Spomenka Stevanović je nepomenula da je prethodnih mjeseci dobijala informacije sa terena da određeni aktivisti nekih stranaka uzimaju od građana lične karte da se kopiraju.

– U tom momentu nisam znala o čemu se radi, a kada smo došli do saznanja, uspjeli smo da otpetljamo to „vrzino kolo“, nakon čega su i SNSD i DNS i niz pojedinaca koji su na ovaj način prevareni uputili prigovore CIK-u ali, i MUP-u Republike Srpske i Agenciji za istrage i zaštitu. Ovom prilikom želim da pozovem sve građane grada Zvornika kojima su na bilo koji način uzimane lične karte, pod bilo kojim izgovorima, da ta lica prijave nadležnim institucijama. Takođe, želim da apelujem na Centralnu izbornu komisiju da ovo shvate kao veliki problem, ali istovremeno želim i da pozdravim najavu CIK-a da će za sva ta lica koja su „registrovana“ za glasanje u odsustvu slati glasačke listiće preporučenom poštom na imena tih lica, kao i da će preduzeti sve druge mjere u cilju regularnog glasanja – rekla je Stevanovićeva.

Ona je takođe pozvala i MUP Republike Srpske i Agenciju za istrage i zaštitu da postupe po podnesenim prijavama kojih do sada, kako je istakla, ima značajan broj i kojih će u narednom periodu biti još više, da izvrše istragu i da se sazna koja su to lica koja su po terenu uzimala lične karte od građana da bi ih kopirali, obično pod izgovorom da im trebaju za kandidaturu za nekog nezavisnog kandidata za učešće na izborima.

– Nebitno kakav je bio izgovor, ta lica koja su davala lične karte su bivala prevarena. Smatram da sa ovakvim činjenjem na području grada Zvornika postoje indicije za niz krivičnih djela, od krađe identiteta do izborne krađe, za sada u pokušaju. Tražimo da se utvrdi odgovornost svih pojedinaca ali i nalogodavaca, jer je očigledno da se ovim nečasnim radnjama pristupilo na vrlo organizovan i ozbiljan način. Želim da kažem i da je cilj i DNS-a i SNSD-a i vjerujem i većeg broja drugih stranaka koje će učestvovati na ovim izborima, da se izbori održe na zakonit i korektan način, da se spriječe svi pokušaji izbornih malverzacija, da rezultati izbora budu volja građana, a da odgovorni za ove nečasne radnje budu procesuirani – naglasila je Stevanovićeva.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se