23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Simić: Referenduma će biti, a Dodik im je opasan jer brani Srpsku

BEOGRAD – Referendum o Danu Republike Srpske nije antidejtonski i antiustavan, kako to pokušavaju paušalno da komentarišu neki ambasadori i predstavnici međunarodne zajednice sa sjedištem u poluprotektoratu zvanom BiH, a u Ustavu BiH nema riječi o referendumu niti zabrani da ga sprovodi entitet, poručio je savjetnik predsjednika Republike Srpske Pero Simić.

Simić je napomenuo da je potenciranje da se raspiše referendum o Danu Republike inicirao sam lider SDA i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović svojom apelacijom, a odluku je donio narod Republike Srpske, odnosno Narodna skupština Srpske.

„To su podržale sve stranke iz Srpske, pa čak i one koje je Izetbegović izabrao da zajedno dijele vlast u Sarajevu, na čije pasjaluke nažalost nerijetko ostaju nijemi“, istakao je Simić za „Danas“.

On je ocijenio da je za svakog i malo politički obrazovanog čovjeka potpuno jasno da je referendum legalan, legitiman i demokratski čin i da je donesen na osnovu Zakona o referendumu Republike Srpske.

„Nije istina da se referendumom krše određeni članovi Dejtonskog sporazuma. Republika Srpska ga je raspisala i sprovešće ga u skladu sa zakonom i Ustavom i on neće biti na štetu nikoga“, naglasio je Simić.

On je poručio da neće proći Izetbegovićev naum da stvaranje Republike Srpske voljom srpskog naroda od 9. januara 1992. godine /prije početka građanskog rata u BiH/ ospori i pomjeri na dan ili poslije donošenja Dejtonskog sporazuma.

„Neće, jer iza toga se kriju nečasne namjere poput one da se Republika Srpska karakteriše kao genocidna tvorevina… Izetbegovićeve prijetnje silom su pucanj u prazno i nikog ne plaše u Srpskoj jer je referendum politika mira i najlegitimnije sredstvo u demokratskom odlučivanju za čim je, braneći se, posegnula Republika Srpska“, naveo je Simić.

On je ocijenio da bi političkom Sarajevu, umjesto što diže larmu i na sve načine pokušava animirati i alarmirati predstavnike međunarodne zajednice, ambasadore i izaslanike protiv Republike Srpske, bilo bolje da se okrene dijalogu i razgovoru tri strane unutar BiH.

„Rješenje ne može donijeti međunarodni intervencionizam na koji se oslanjaju bošnjački lideri, već međusobni dijalog. Kada to shvate, do rješenja u BiH će se doći brzo. U protivnom, Srpska će se i po ostalim pitanjima morati i u budućnosti držati najlegitimnijeg sredstva demokratskog odlučivanja – referenduma“, naglasio je Simić.

Osvrćući se na pisanje lista „Danas“, savjetnik za medije predsjednika Srpske je ocijenio da se ovaj dnevni list u posljednjih par brojeva poprilično angažovao u jednostranom prikazivanju zakazanog referenduma o Danu Republike.

„Glavni sagovornik proteklih dana bio vam je poslanik SDA u parlamentu BiH Sadik Ahmetović, koji je široj javnosti postao poznat po skandalu iz 2010. nakon optužbe da je prisiljavao maloljetnicu na seks. Sada je, zahvaljujući vama, postao poznat kao jedan od glavnih bojovnika protiv referenduma, odnosno Republike Srpske“, naveo je Simić.

Prema njegovim riječima, ništa dalje nisu odmakla ni dvojica autora u zajednički iznesenom stavu u ovim novinama pod naslovom „Zašto je Milorad Dodik opasan?“.

„U svom opširnom obrazloženju ko su i šta su, izvjesni Aleksandar Kostić i Vahid Bogunović pišu da su bili i dugogodišnji radnici u međunarodnim institucijama na prostoru regiona Jugoistočne Evrope. Sudeći prema naopakom i poremećenom rezonovanju koje su iznijeli, odnosno napisali pod ‘ličnim stavom’, u vašem listu, opravdano pretpostavljam da su obavljali dužnost vratara, kafedžija ili šofera u pomenutim institucijama i da se nepogrešivo uklapaju u politički ambijent sarajevske političke čaršije koju personifikuje Bakir Izetbegović“, naveo je Simić za „Danas“.

On smatra da je iznenađujuće otkud kod ove dvojice tolika briga za Republiku Srpsku i stanje u njoj koga nazivaju „politički, ekonomski i demografski katastrofalnim“.

„Ne mogu se oteti utisku da ta ‘briga’ vonja obličjem sredine iz koje dolaze, a u kojoj se Republika Srpska svakodnevno militarizuje i kriminalizuje, a godinama priželjkuje njen kraj“, upozorava Simić.

On je dodao da je istina da stanje u Republici Srpskoj nije ništa gore nego u Federaciji BiH, već naprotiv – entitet funkcioniše, Vlada izmiruje sve svoje obaveze na vrijeme.

„Tačno da i za Republiku Srpsku nisu ovo sjajna vremena, ali ništa bolje nije ni u okruženju – posebno ne u Federaciji. No u Republici Srpskoj smo navikli na te ocjene iz Sarajeva, jer nam je jasno da kao ni glupost, ni mržnja nema svoje granice“, ističe Simić.

On napominje da su te ocjene odavno iskompromitovane.

„Na pitanje očiglednih klevetnika i samozvanih prosuditelja i ocjenjivača naše stvarnosti Bogunovića i Kostića ‘Zašto je Milorad Dodik opasan?’, odgovor je potpuno jasan. Opasan im je jer hrabro obavlja svoju Ustavom naloženu dužnost predsjednika Srpske da brani i čuva Republiku od bilo kakvih pritisaka i bilo čijih nasrtaja, što očigledno ne odgovara političkom Sarajevu. To što Kostić i Bogunović ne žele i ne mogu da razumiju, nego osuđuju, otkriva njihovu zaraćenost sa činjenicama i realnošću, a to već zalazi na teren otvorene mržnje“, zaključio je Simić.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se