18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

Referendum 25. septembra će proteći mirno

SARAJEVO – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da će referendum o Danu Republike Srpske biti održan bez obzira na reagovanje međunarodnih zvaničnika i domaćih političara.
„Referendum će biti održan 25. septembra, a tog dana naveče samo mi mogu čestitati, ništa drugo“, izjavio je Dodik sinoć za sarajevsku TV1.

Predsjednik Republike Srpske je rekao da će referendum biti održan mirno, bez bilo kakvog ugrožavanja bezbjednosti i niko ne treba da ga se plaši.

„Naša politika i referendum je politika mira. Htjeli smo još ranije da sve političke partije donesu zakon o Ustavnom sudu BiH i na taj način spriječimo da tri stranca i dva Bošnjaka odlučuju šta je važno za Republiku Srpsku“, istakao je Dodik.

On je rekao da se vrše sve neophodne tehničke pripreme za referendum, te da su samo naivni mogli da vjeruju da će Srbi ostati bez reagovanja nakon apelacije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića o Danu Republike, koju su u Ustavom sudu BiH podržali dva bivša člana SDA i tri stranca.

„Usmjereni smo na referendum o Danu Republike jer je on direktno ugrožen i želimo da imamo odluku prije 9. januara i da znamo da slavimo naš legitimni praznik“, naglasio je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će narod izaći na referendum u Republici Srpskoj i da neće biti nikakve spekulacije oko toga da se 9. januar slavi kao Dan Republike u svim narednim vremenima.

Dodik je naglasio da je odluku o referendumu donio parlament Srpske, koju podržava u potpunosti i stoji iza nje kao predsjednik Republike.

„Šta tu ima nelegitimno i šta je tu protivzakonito? Ko se igra prava i maše silom – ja ili Bakir Izetbegović? Nigdje nisam pomenuo nikakvo bezbjednosno ugožavanje jer pozivam na mir i da ljudi iskoriste legitimno političko sredstvo i donose odluku“, rekao je Dodik.

Jedno od najlegitimnijih sredstava koje postoje i poštuje civilizacija jeste demokratsko odlučivanje putem referenduma, kaže Dodik, upitavši: „Zašto mi ovdje nemamo to pravo?“.

On je dodao da je Republika Srpska i po Ustavu sastavni dio BiH i ima svoje nadležnosti, ali i Zakon o referendumu, te ustavno pravo da provede referendum i odluči o postavljenom pitanju.

„Na tome su se okupile sve političke partije vlasti i opozicije iz Republike Srpske. Onaj ko pokušava bezbjednosno da ugrozi Republiku Srpsku imaće adekvatan odgovor“, poručio je predsjednik Dodik.

Odgovarajući na pitanje o mogućoj intervenciji OHR-a, Dodik je rekao da se to ne može dogoditi po pitanju referenduma u Republici Srpskoj, jer to nije u nadležnosti visokog predstavnika u BiH.

„Jadikovka bošnjačkih političara da OHR nešto uradi na početku je bila degutantna, a sada mi je smiješna. Ukoliko bude reakcije OHR-a, to će se tumačiti kao svrstavanje na jednu stranu i upotreba grube političke sile“, rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske je ponovio da se, u svakom slučaju, ne bi poštovala eventualna odluka visokog predstavnika da poništi Odluku o referendumu.

Dodik kaže da referendum o ukidanju Republike Srpske, koji bi bio održan na nivou BiH, a na kojeg poziva Udruženje majki Srebrenice, ne bi nikada bio održan u Republici Srpskoj, te da za takav referendum na nivou BiH nema pravne osnove i dogovora i da on može biti sproveden samo u Federaciji BiH.

On je istakao da srpski narod nikada više neće dozvoliti da bude preglasan kao na referendumu o nezavisnosti BiH iz marta 1992. godine.

„Ako je ovo udruženje već ušlo u sferu politike, onda neka znaju da postoje i druge političke opcije. Žalim za žrtvama u Srebrenici koje su nepotrebno stradale. Ali, ovo što sada radi Udruženje majki Srebrenice je skrnavljenje tih žrtava“, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da, ako se bilo šta u BiH nelegitimno predstavlja kao zahtjev, onda su to aktuelni zahtjevi za izdvajanje Srebrenice iz sastava Republike Srpske.

Govoreći o eventualnom referendumu o otcjepljenju Republike Srpske od BiH, koji je na posljednjem Saboru SNSD-a najavljen kao mogućnost za 2018. godinu, Dodik je podsjetio da je SNSD na tom stranačkom kongresu odlučio da pokuša da gradi poziciju dogovora u BiH.

„Nisam vračara! Sve zavisi koliko će se izgraditi pozicija dogovora dva entiteta i tri konstitutivna naroda koju tražimo, dakle zavisno od okolnosti“, pojasnio je on.

Reagujući na jučerašnju izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da „neće biti mirnog razlaza“ niti bilo kakvog razlaza u BiH, Dodik je ocijenio da je to samo Izetbegovićev „pucanj u prazno“.

Komentarišući mogućnost da potpredsjednik SAD DŽozef Bajden zatraži od premijera Srbije Aleksandra Vučića da na njega utiče i da referendum o Danu Republike ne bude održan, Dodik je rekao da odluka o održavanju referenduma ne može da bude promijenjena.

„Možda je to američki ambasador u BiH Morin Kormak tražila, ali referendum će biti sigurno održan 25. septembra“, rekao je Dodik.

Dodik je istakao da su nepotrebni pozivi Izetbegovića Tužilaštvu BiH i Sipi da spriječe „nelegalne aktivnosti“ i obustave održavanje referenduma.

„Ustavni sud i Sipa su organi SDA, a čak je i bivši otpravnik poslova američke Ambasade Nikolas Hil, koji je bio moj veliki politički protivnik, odlazeći iz zemlje rekao da je Tužilaštvo BiH pod jakim uticajem SDA“, naglasio je predsjednik Republike Srpske.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se