15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Prvi Hrvat odlikovan Ordenom Svetog Save drugog stepena

BEOGRAD – Savjetniku u hrvatskom Ministarstvu kulture Miljenku Domijanu uručen je Orden Svetog Save drugog stepena „za svesrdno ukazivanje pomoći u očuvanju drevnog vjerskog i kulturnog naslijeđa SPC u Dalmaciji“, saopštila je SPC.

“Slobodna Dalmacija” navodi da je Domijan time postao prvi Hrvat, koji je primio najviše odlikovanje SPC-a, koji mu je dodijelio Sveti arhijerejski sinod.

Najveće priznanje SPC, koje je lično potpisao srpski patrijarh Irinej, Domijanu je uručeno u nedjelju, na praznik Velike Gospojine, u manastiru Uspenja Bogorodice u hrvatskom selu Krupi, nedaleko od Obrovca.

Stavljajući orden Domijanu, koji je bivši glavni državni konzervator, episkop dalmatinski Fotije istakao je da je on zaslužan za obnovu manastira u Krupi i da je kao glavni konzervator Republike Hrvatske pomogao obnovu te svetinje, nakon Drugog svjetskog rata i posljednjeg rata.

Ocijenio je da odlikovanje Domijana koji je, kako je naglasio, po vjeri katolik, a po nacionalnosti Hrvat, znači puno za crkvu.

„Za nas to znači da mi kao Crkva treba da se uspinjemo iznad zemaljskih stvari“, rekao je episkop Fotije, istakavši da uloga Crkve nije da bude uzrok podjela i sukoba, već da ukazuje na ono što je najuzvišenije.

Mi kao crkva, naglasio je episkop, treba da se molimo Bogu da Hrvatsku, Srbiju i sve države u susjedstvu vode dobri hrišćani, moralno, s visokom hrišćanskom etikom.

Domijan je zahvalio na ukazanoj časti i podsjetio da je sve počelo 1969. godine kada su zadarski konzervatori u crkvi manastira otkrili freske iz 1602. godine.

„Prije svega bih rekao da smo iste vjere, istoga Boga hvalimo, hršćani smo i jedni i drugi. Prema tome, i ove drevne freske ovdje iznad mene i one nove na ulazu u crkvu koje slave uznesenje Blažene Djevice, sve nas ujedinjuje“, rekao je Domijan.

Orden Svetog Save prvog stepena dobivaju samo državnici, među kojima je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Tri godine prije Domijana, patrijarh Irinej odlikovao je visokim priznanjem još jednog Hrvata, bivšeg varaždinskog profesora Ivana Hitiju, koji je tokom rata devedesetih godina sačuvao od uništenja pisano blago SPC u Pakracu.

Njemu je uručen orden Svetog cara Konstantina.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se