10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

„Presuda o knjiženju otimanje imovine Srpske“

– Nekada davno su politički lideri dogovorili na koji način bi se trebalo pristupiti rješavanju pitanja i knjiženja imovine. To je moralo biti ispoštovano, ali je uslijedio niz aktivnosti u sasvim drugom pravcu – rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je istakla da će javnost biti blagovremeno obaviještena o stavovima Vlade Srpske o pitanju imovine.

Govoreći o referendumu o Danu Republike, Cvijanovićeva je ponovila da će biti održan.

– Referendum se može tretirati i kao jedna od aktivnosti u provođenju odluke Ustavnog suda BiH. Srpska provodi niz procedura da bi bio održan. Ne vidimo da postoji bilo kakva smetnja u organizovanju ovog mehanzima – kaže Cvijanovićeva i podsjeća da je Srpska suočena sa brojnim opstrukcijama i pritiscima.

Prema njenim riječima, Republika Srpska će naći način da ima biračke spiskove.

– Sve aktivnosti Srpska provodi u skladu sa zakonima i predviđenim procedurama. Ništa ne može da zaustavi provođenje referenduma – dodala je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da je jadna država u kojoj se vrše pritisci na institucije da ne urade svoj posao.

– Јadna je država zbog načina na koji se ophodi prema pitanju referenduma, te zbog međunarodne zajednice koja pokušava da udovolji svima koji galame i viču u Sarajevu. To je besmislena atmosfera. Republika Srpska ima pravo na referendum koji će biti održan 25. septembra – zaključila je premijerka Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da odluka Suda BiH o knjiženju imovine u Han Pijesku na svojinu BiH, predstavlja kršenje Ustava i političko nasilje.

Dodik je istakao da dalja degradacija pozicije i snage Republike Srpske mora da prestane.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da drugostepena presuda Suda BiH o knjiženju vojne imovine u Han Pijesku na svojinu BiH predstavlja „još jedno silovanje prava“.

– Vojna imovina, prema Dejtonu, treba da pripadne prostoru na kojem se nalazi, a to je Republika Srpska – rekao je Čubrilović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se