23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Poslije 25. septembra niko neće moći da spori volju naroda

BANJALUKA, 25. AVGUSTA /SRNA/ – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da nakon 25. septembra niko neće moći da spori rezultate volje naroda i jasnu političko-pravnu činjenicu koju će Srpska imati nakon održavanja referenduma o Danu Republike.
„Republici Srpskoj je potreban referendum o Danu Republike da bi se tim instrumentom demokratije najvišeg ranga dobilo zvanično mišljenje građana. Zna se da će to mišljenje biti afirmativno i pozitivno, jer će građani odgovoriti da žele i podržavaju da 9. januar bude Dan Republike Srpske, kao i do sada“, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je sinoć za RTRS rekla da će rezultat referenduma, kao što je slučaj i na izborima, dati Srpskoj novu političko-pravnu činjenicu, i da je važno da referendum postoji.

Odgovarajući na pitanje zašto se bošnjački narod plaši referenduma, ona je rekla da to treba pitati Bošnjake.

Cvijanovićeva je napomenula i da šta god se u Srpskoj desi i definiše kao ideja ili cilj to izaziva veliku galamu i projektovanu dramu koja se redovno dešava, kao i da bošnjačka politika vrši strašan pritisak na međunarodni faktor da se interveniše i sankcioniše neko u Republici Srpskoj ili spriječi referendum.

„Stranci se nalaze u situaciji kako da spriječe referendum. Ne možete vi nekome servirati priču da ste tu zato što pomažete razvoj demokratije, a onda zabranjujete da se koriste sredstva demokratije. Mi smo ovdje sasvim u pravu, jer referendum nije uperen ni protiv koga i on će biti održan“, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da joj je čudno što nekome nije u interesu to da se Srpska u slučaju referenduma koristi legalnim, ustavnim, zakonitim i demokratskim sredstvima.

„Mi se u ovoj zemlji čujemo, ali ne čujemo se dobro. Ja kao predsjednik Vlade nemam pravo da volim ili ne volim nekoga. Moj interes je da ondje gdje jesam predsjednik Vlade, a to je Republika Srpska, vodim računa o određenim stvarima“, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da je dobro kada su u vezi sa referendumom jedinstvene sve političke partije jer bi, u suprotnom, možda i bilo besmisleno održavati ga, te podsjetila da SDS nije podržao referendum o pravosuđu na nivou BiH.

„Znamo da građani glasaju za neke partije koje nemaju hrabrosti da se deklarišu kao neko ko podržava referendum kao što je bio taj prvi. Ja to znam i kada SDS nije podržao referendum o pravosuđu na nivou BiH. Znam da to njihovi glasači žele jer su rekli – pa šta je ovo sad“, kaže Cvijanovićeva.

Ona je napomenula da se u referendumskom pitanju sada ne pominje Ustavni sud, već se građani pitaju da li podržavaju da 9. januar bude Dan Republike, da referendum o Danu Republike nema namjeru da bilo kome nanese štetu, već je to demokratsko pravo građana i ljudi koji tolike godine obilježavaju Dan Republike.

„A što je sad Bakiru Izetbegoviću uopšte palo na pamet da pokrene to pitanje? Što oni nisu pokrenuli neko drugo pitanje da vidimo i na koji način možemo sa ovim strancima da ovdje riješimo nekoliko velikih investicija. Što kao lideri važnih i moćnih političkih partija ne pomažu da se to radi?“, upitala je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila i da su se kada je govoreno o refendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, žalili na način kako je definisano pitanje. „Rekli su da mi tamo osporavamo institucije, pa osporavamo viskog predstavnika, pa ih još iritiramo time što smo rekli da su ti zakoni nametnuti od visokog predstavnika“, navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je rekla da ima utisak da neko vrši pritisak na pravosuđe i da situacija u kojoj imate strane sudije, koji odlučuju, pokazuje o kakvoj zemlji je riječ.

„To je priča za sebe. U ovom referendumskom pitanju se uopšte ne bavimo ni tim stranim sudijama, ni Ustavnim sudom. Ne bavimo se mi ovdje ni Bakirom Izetbegovićem uopšte, već građane pitamo. Ne dovodimo pod znak pitanja institucije da nam ne bi rekli vi napadate Ustavni sud. Mi smo o Ustavnom sudu rekli sve, predlagali izmjene zakona i kako treba da odu strane sudije i bude koncipiran i funkcioniše taj sud“, podsjetila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da Srpska radi nešto drugo, a to je davanje šanse i prava demokratiji da kaže ono što jeste, bez namjere da se bilo ko provocira.

Cvijanovićeva je rekla da je jadna država koju neko mora da brani, a niko je ne napada.

„Vi je branite gušenjem demokratije. Kakva to država postaje BiH ako ćemo sprečavati referendume. Šta, ako ja imam drugačije mišljenje treba neko da me sutra hapsi“, kaže Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da građani Srebrenice ne mogu organizovati referendum kao što to može Republika Srpska o Danu Republike jer takve procedure definišu dva entiteta, a ne građani.

Povodom glasina da će premijer Srbije spriječiti referendum u Srpskoj, Cvijanovićeva je objasnila da je Aleksandar Vučić rekao da je to unutrašnje pitanje.

„Vučić jeste prijatelj Republike Srpske i BiH, što, nažalost, mnogi ne razumiju. On isto tako zna šta su njegova ovlaštenja i dokle može da ide. Dakle, ne može da nameće, niti to želi da radi. Može da se posavjetuje sa ljudima i da razgovaramo o tim temama, ali nikakva priča da sad odjednom svi pozivaju gospodina Vučića da kaže građanima ili vlastima Srpske da ne treba referendum, to nije pošteno prema njemu“, zaključila je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što će najavljeni referendum biti održan kao praznik demokratije u Srpskoj.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se