15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Obilježena krsna slava grada Zvornika

ZVORNIK – U okviru obilježavanja krsne slave grada Zvornik, svete Petke Trnove, sinoć je u hramu Svetog Jovana Krstitelja služena večernja služba, nakon čega je kroz grad prošla litija predvođena Njegovim preosveštenstvom episkopom zvorničko-tuzlanskim Hrizostomom.
Litija je stala kod centralnog spomenika podignutog poginulim borcima VRS u proteklom ratu gdje je episkop Hrizostom služio pomen, a potom je gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović položio vijenac.
Na platou ispred objekta „Kasina“ episkop Hrizostom i gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović slomili su krsni kolač.
Čestitajući krsnu slavu žiteljima Zvornika, episkop Hrizostom je rekao da je svaka slava prilika da se, ne samo osvrnemo nazad da vidimo šta je bilo i kako je bilo, nego i da „vidimo svoju nadu i svoju utjehu u zaštiti i pomoći Božijoj koja dolazi molitvama i čudesnim posredovanjem svete Petke“.
– Želim, prije svega, gradonačelniče da vama čestitam ovaj dan i praznik grada Zvornika i da se pomolimo za vaše zdravlje, sreću i napredak, i vaših saradnika i onih koji se sa vama trude da ovaj grad učine što ljepšim i što boljim za življenje svih njegovih građana. Posebno želim da vam čestitam što ste uspjeli svojim zalaganjem, ali i svih dobrih ljudi, da vratite istorijsko zvanje ovog grada, da bude Grad Zvornik, jer mu to istorijski i pripada, jer je ovo jedan od najstarijih gradova Podrinja, ali i šire. Drago mi je da sam danas sa vama svima i da mogu podijeliti ovu radost, na žalost, i žalost i tugu koju imate zbog događaja od juče – poručio je Hrizostom.
Gradonačelnik je rekao, obraćajući se prisutnima, da deseti put stoji pred njima u okviru obilježavanje slave grada.
– Nikada mi nije bilo teže. Imali smo sinoć događaj koji će ostaviti mrlju na duši svakog od nas. Imali smo najbolje namjere da obnovimo jednu svijetlu tradiciju po kojoj je Zvornik bio poznat u nekadašnjoj Jugoslaviji, skupili smo najbolje iz te oblasti, najbolje ocjenjivače, najbolje obezbjeđenje, obezbijedili smo sve što je trebalo, ali se desilo da je jedan mlad život ugašen. Nikakva nam utjeha nije što smo imali sva potrebna dokumenta za organizovanje ovakvog događaja, odgovorni smo prema sebi što se to desilo u našoj kući.
Danas je sa nama porodica nastradalog Andreja, nismo ni znali kakav nam je čovjek bio u gostima – više stotina skokova padobranom sa visine od preko 5.000 metara, više stotina skokova u vodu. Ja koristim i ovu priliku da njegovoj porodici izjavim najiskrenije saučešće. Vama, draga braćo, želim da ovim obilježavanjem slave gledamo naprijed. Naši preci su slavu slavili i kad je bilo još teže, i mi to danas radimo. Gledajmo naprijed, oslobodimo se svih loših misli i loših razmišljanja, volimo i poštujmo one koji su oko nas – rekao je Stevanović.
Čitanjem žitija svete Velikomučenice Paraskeve i posluženjem prisutnih građana završeno je obilježavanje krsne slave grada Zvornik koje je počelo u prijepodnevnim satima svetom liturgijom u crkvi Svete Petke na Đurđevgradu.
Obilježavanje je proteklo je u skladu sa tradicijom, ali i u sjenci jučerašnjeg tragičnog događaja nakon kojeg su otkazani i ranije zakazani koncerti i drugi sadržaji posljednja dva dana ovogodišnjeg „Zvorničkog ljeta“.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se