15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Mur: Dogovor Dodik – Izetbegović nije protiv Hrvata

“Dogovor SDA i SNSD nije usmjeren protiv Hrvata. Vjerujem da to nije namjera Delegacije EU, kao ni Dodika niti Izetbegovića “, rekao je šef Misije OSCE BiH Džonatan Mur.

On je istakao da je je sastanak predsjednika SDA i SNSD, Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika dobra stvar, pišu Vijesti.ba.

“Oni nisu imali namjeru riješiti sva otvorena pitanja odjednom. Važan je sastanak, ali to nije jedini sastanak. Što je tiče reakcije Dragana Čovića, on kao član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH ima pravo reagovati”, dodao je Mur.

On je dodao da ako Čović želi da precizira ulogu kantona u implementaciji evropskih standarda, on predstavlja svoju stranku i praktične interese.

On je dodao da je bilo mnogo otvorenih pitanja o mehanizmu koordinacije.

“Svima je jasno da u tom procesu svoju ulogu imaju i država i entiteti i kantoni. Evropski put je veoma dugačak i postoji mnogo poglavlja koja treba otvoriti”, rekao je Mur.

Komentarišući optužbe Mladena Bosića, lidera SDS, da šef Delegacije EU u BiH Lars Gunar Vigemark zajedno sa njim, pokušava da izvrši prekompoziciju vlasti na državnom nivou BiH, Mur odgovara da oni nemaju takvu namjeru.

“Prekompozicija vlasti u BiH nije u interesu nikome u međunarodnoj zajednici. Ne tražimo to niti radimo bilo šta u pogledu promjene postojećih koalicija na svim nivoima vlasti”, rekao je Mur.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se