23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Milanović: Ništa protiv Srba, ali sve protiv čaršije

ZAGREB – Ono što sam rekao nije vrijeđanje, već ruganje onome ko želi da bude silnik, kaže lider hrvatskog SDP Zoran Milanović.

Kako je rekao za N1, za njega je priča o izjavama na račun Srbije završena. Podvlači da je „sve što je rekao tačno“ i ističe da ima onih koji koriste mnogo manje književni rečnik u javnosti.

„To je bila refleksija. Postoji beogradska čaršija koja bi na pet strana svijeta, a to ne može tako. Tamo su emisari i huškači. I zbog toga srpski narod pati, i u Hrvatskoj“, rekao je Milanović.

Bivši premijer Hrvatske je, komentarišući obraćanje srpskog premijera Aleksandra Vučića nakon sastanka sa ambasadorima u Beogradu, naveo da je čuo jadikovke i da bi mogao da „sa druge strane“ nađe mnogo teže uvrede.

„Kada nekome kažete da je šaka jada, to je zato što glumi šaku. To nećete reći nekome ko nema mentalitet silnika ili pokušaja da bude silnik. Ako je to najgora uvreda i kvalifikacija, ja mogu smisliti mnogo gore uvrede koje njegova čaršija i klika upućuju nama“, rekao je Milanović, ocijenivši da su mnogo opasnije i teže uvrede ono što je Vučić govorio u Glini devedesetih.

Dodao je da su u hrvatskom društvu problem dvostruki standardi i priče koje zabavljaju javnost.

„Jedni kriteriji vrijede kad si u SDP-u ili Narodnoj koaliciji, onda su strogi, a kad si u HDZ-u ili u Domoljubnoj, onda su blaži. Mi smo državu vodili pod strogim kriterijima, a HDZ-ovi su kriteriji balkanski“, kazao je Milanović.

„HDZ se totalno slaže s beogradskom čaršijom“, kazao je Milanović. Čaršiju, objasnio je, koristi kao izraz koji je i Stjepan Radić stalno koristio. „Ništa protiv Srba, ali sve protiv čaršije“, rekao je.

Lider SDP je srpskom državnom vrhu poručio da ukine sporni zakon o jurisdikciji, a ponovio je da će u suprotnom „biti posljedica“.

„Imam samo jednu poruku. Gospodine, ukinite taj zakon i onda smo šlus i onda možemo da razgovaramo“, rekao je Milanović.

Nakon sastanka sa Stjepanom Mesićem Milanović je rekao i da se bivši predsjednik Hrvatske „smije konverzijama i metamorfozama na raznim stranama“.

„I ovdje postoje dvostruki aršini. Dok se za kvazi-domoljubni HDZ ne može ništa reći, za SDP se može sve. Mi pokušavamo da pravimo državu po najstrožim standardima, a HDZ po tipično balkanskim“, rekao je Milanović.

Na pitanje je li se izvinio Andreju Plenkoviću za spominjanje majke, Milanović je podsjetio na Plenkovićevo izvinjenje Veljku Kajtaziju.

„Nakon što ga je njihov Culej napao na rasnoj osnovi, Plenković mu je rekao da će mu se ispričati, ako mu to baš smeta. To nije način. Možete nekome spomenuti, ne uvrijediti roditelje. To je HDZ, to su isti ljudi“, kazao je Milanović, javlja N1.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se