18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Čubrilović: Očekujemo da Ustavni sud stavi svoju Odluku o Danu Republike Srpske van snage

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je da, vjerujući u načelo vladavine prava, očekuje da Ustavni sud BiH na sjednici najavljenoj za 17. septembar, uvaži argumente iznesene u zahtjevu za preispitivanje Odluke o Danu Republike Srpske koji je podnijela Narodna skupština.

„Stavljanjem van snage Odluke kojom osporava Dan Republike Srpske, Ustavni sud BiH pokazao bi da je odgovoran organ koji je spreman za iznalaženje rješenja i smirivanje političkih tenzija koje je upravo prouzrokovao donošenjem političke odluke kojom je osporio normu koje nema u Zakonu o praznicima Republike Srpske“, naveo je u saopštenju predsjednik Narodne skupštine.

On je dodao da je Narodna skupština Republike Srpske obavezna da sprovede svoju Odluku o održavanju referenduma o 9. januaru, Danu Republike Srpske koja je donesena jednoglasno, u skladu sa Ustavom i Zakonom o referendumu i građanskoj inicijativi.

„Naglašavam da referendum o Danu Republike ni na koji način ne derogira Odluku Ustavnog suda BiH. Narodna skupština Republike Srpske posvećena je poštivanju Ustava i zakona i svih legalnih i legitimnih organa i institucija. Takođe, referendum koji se odnosi na praznik Republike Srpske ni na koji način ne ugrožava ustavnopravni okvir države, integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine“, istakao je Čubrilović.

Pojasnio je da ambasadori Upravnog odbora PIK-a, kao argument za svoju tezu da je „Narodna skupština RS više puta osporavala nadležnost državnih pravosudnih institucija“, navode riječi iz obrazloženja Odluke o referendumu, iako obrazloženje nema nikakvu pravnu snagu.

„Јedino važna je Odluka objavljena u „Službenom glasniku Republike Srpske“ jer obrazloženje predlagača zakona ili odluke ne može da proizvodi bilo kakvo pravno dejstvo“, naglasio je predsjednik Parlamenta Srpske.

On je istakao da je upućivanjem apelacije Ustavnom sudu BiH, Narodna skupština Republike Srpske pokazala da poštuje ovaj organ i da koristi sva legalna sredstva za dokazivanje pravne valjanosti svojih akata.

„Јoš jednom podsjećamo da je referendum jedan od najznačajnijih oblika demokratskog izjašnjavanja i provjere političke volje građana, bez nacionalne pripadnosti i diskriminacije“, zaključio je Čubrilović.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se