23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Vlade rade daleko od očiju građana

SARAJEVO, BANJALUKA – Vlade u Bosni i Hercegovini na svim nivoima uz Vladu Srbije jedine su u regionu, a možda i u Evropi koje materijale za sjednicu ne objavljuju na svojim veb stranicama.

Na sajtovima vlada Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i gotovo svih evropskih zemalja uz dnevni red sjednica redovno se postavljaju i materijali, odnosno zakoni, informacije, strategije i odluke, što u BiH nije slučaj.

Takođe, u većini zemalja poslije završetka svake sjednice uglavnom na veb stranicu postavi se audio i video zapis s te sjednice uz sve materijale koji su usvojeni, što je za BiH još misaona imenica i od čega smo, kako ističu mnogi, jako daleko.

Primjera radi, sjednice Vlade Hrvatske mogu se javno pratiti, a javnost se isključuje samo kad je na dnevnom redu tačka koja je ranije označena nekim stepenom tajnosti.

U Crnoj Gori uz svaku najavu sjednice postavljaju se i materijali, a nakon sjednice se samo saopšti šta je od toga usvojeno, šta odbačeno, šta je poslano na doradu itd., dok je u BiH slučaj da se sjednice najave i pobroje samo tačke dnevnog reda bez ikakvih pratećih dokumenata.

Ono što je u modernom svijetu nemoguće, u BiH je svakodnevica. Recimo, sjednica parlamentarne komisije koja prati rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije zatvorena je za javnost, a koliko je rad vlada u BiH netransparentan govori i činjenica da se čak ni oni zakoni i inforamcije koji se usvoje na sjednicama javno ne objavljuju i obično javnost u njih ima uvida jedino kada dođu na dnevni red sjednica entitetskih ili kantonalnih skupština.

Treba podsjetiti i to da je BiH u posljednjih dvadesetak godina sprovela nekoliko projekata, prihvatila nekoliko inicijativa i „obučila“ stotine službenika s ciljem transparentnijeg rada vlasti, međutim sve je ostalo mrtvo slovo na papiru i suštinski ništa nije urađeno.

„Jako smo daleko od toga da se sjednice vlada snimaju i da građani imaju uvid u to kako se i šta se radi na sjednici. Svi oni koji se bave monitoringom vlasti ili sličnim aktivnostima svakodnevno se susreću s problemima pristupa informacijama“, rekao je Bakir Jalovčić iz Centra za zastupanje građanskih interesa.

Inače, ovaj centar promoviše inicijativu pod nazivom „Partnerstvo za otvorenu vlast“, kojoj je BiH pristupila još 2014. godine zajedno sa gotovo 70 zemalja. Cilj ove inicijative je primjena standarda prema kojima će rad vladinih institucija biti dostupan svima, a što u BiH barem zasad još nije slučaj.

Da je vlast u BiH među najnetransparentnijim u regionu i EU govori i revizija učinka na tu temu, koja je pokazala da institucije BiH ne osiguravaju potpunu transparentnost u svom radu.

„Efikasno ostvarivanje prava na pristup inforamcijaam zahtijeva određene izmjene i dopune postojećih propisa. Službene veb stranice institucija BiH ni sadržajno ni vizuelno ne osiguravaju uspješnu komunikaciju s korisnicima te negativno utiču na stvaranje povjerenja u rad institucija BiH“, navedeno je, između ostalog, u nedavno objavljenoj reviziji učinka na temu transparentnosti rada institucija BiH.

„Vlade u BiH će u budućnosti morati biti otvorenije i te standarde će morati preuzeti“, rekao je Jalovčić, dodajući da je zatvorenost rada posljedica skrivanja određenih stvari od javnosti, ali da ni svijest, kako javnosti tako i zvaničnika, nije na zavidnom nivou kada je u pitanju transparentnost u radu, pišu Nezavisne novine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se