12 C
Zvornik
20. април 2024.

Uručeni ključevi stanova za 32 porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide

ZVORNIK – Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Milenko Savanović, i gradonačelnik Zvornika, Zoran Stevanović, uručili su danas rješenja i ključeve za stanove za 32 porodice poginulih boraca i ratne vojne invalide od 1 do 4 kategorije u novoizgrađenoj zgradi u Zvorniku.

Izgradnju zgrade zajedno su finansirali Vlada Republike Srpske i Grad Zvornik. Ukupno je izdvojeno 1.115.000 KM od čega je učešće Grada Zvornik 25 posto.

Ministar Savanović je istakao je da su stanovi dodijeljeni u okviru programa stambenog zbrinjavanja 2008-2016 godina.

– Vlada Republike Srpske je krajem 2007. godine raspisala konkurs za dodjelu i izgradnju stanova i nepovratnih novčanih sredstava. Grad Zvornik je do sada riješio 223 korisnika stanovanja i to 76 izgradnjom stambenih jedinica, a 147 nepovratnim novčanim sredstvima do 8.000 KM. U grad Zvornik je, i kada se pogleda period od 1999. od kada traje ovaj program, utrošeno po svim osnovama, uključujući i socijalno zbrinjavanje i zapošljavanje preko Zavoda, akcionih planova zapošljavljanja, rješavanja statusa radnika koji su u procesu privatizacije, likvidacije i stečaja ostali bez posla, uloženo oko 11.118.000 KM – rekao je Savanović.

On je najavio da će vrlo brzo biti donesena nova Uredba kojom će biti obuhvaćeni svi oni koji se iz opravdanih razloga nisu prijavili krajem 2007. godine na program stambenog zbrinjavanja.

– Ja se nadam da ćemo do 2018. godine završiti program stambenog zbrinjavanja najugroženijih kategorija. Mislim da je to jedan veliki program i jedan human program i to je odgovornost institucija Republike Srpske, prevashodno Vlade i svih institucija koje su se potrudile i mimo svojih mogućnosti da se riješe status ovih kategorija. Vlada Republike Srpske od 2006. godine utrošila oko 95.000.000 KM za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida od 1 do 4 kategorije. Ako se uzme period od 1999. godine, Vlada je izdvojila 147.880.000 KM za zbrinjavanje 8.026 korisnika od čega je izgrađeno 3.254 stanova, a nepovratna sredstva dobilo je 4.772 korisnika – istakao je Savanović.

Stevanović je istakao da je na ovaj način zaključen spisak porodica i ratnih vojnih invalida koji su po programu 2008-2016. godina stekli pravo na stambeno zbrinjavanje.

– Prema onome što mi vidimo na terenu, još ima porodica koje zaslužuju taj status i to bi novim programom trebalo biti riješeno. Zahvalan sam svim porodicama i ratnim vojnim invalidima na strpljenju. Željeli smo da riješimo i pitanje kotlovnice i slobodno smijem reći da ovaj objekat ima najbolje riješen sistem grijanja od svih zgrada koje su do sada napravljene u Zvorniku. Mi ćemo se potruditi da ove porodice što prije izvrše otkup i što prije stanove prevedu u vlasništvo – naglasio je Stevanović koji je dodao da je Grad Zvornik obezbjedio lokaciju i infrastrukturu za zgradu.

Uručenju ključeva prethodilo je presijecanje vrpce, nakon čega su porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi, te Savanović i Stevanović sa saradnicima obišli stanove i ostale prostorije novoizgrađene zgrade.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se