1.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Umro čovjek koji je Putinu zario nož u leđa

VAŠINGTON – U SAD je umro bivši pukovnik ruske spoljne obavještajne službe Aleksandar Potejev, koji je sarađivao sa CIA i koji je odao američkim specijalnim službama mrežu ruskih „agenata spavača“.

Ruski mediji, pozivajući se na dobro obavještene izvore, navode da „nije poznat uzrok smrti“ Potejeva, koji je svojevremeno prebjegao u SAD, a ruski sud ga je za veleizdaju osudio na 25 godina zatvora.

„Prema nekim informacijama, Potejev je umro u SAD. U ovom trenutku taj podatak se provjerava“, navode mediji.

Istovremeno, Spoljna obaveštajna služba Ruske Federacije nije željela da komentariše smrt Potejeva niti bilo šta u vezi sa njim.

Neki ruski mediji napominju i mogućnost da je u pitanju dezinformacija „s ciljem da se izdajniku izgubi trag“.

Aleksandar Potejev izdao je mrežu ruskih obaveštajaca u inostranstvu. Tada je 15 tajnih agenata Rusije u SAD razmjenjeno za četiri ruska građanina koji su bili američki tajni agenti u Rusiji.

Federalni istražni biro SAD otkrio je grupu ruskih „agenata spavača“ koja je u dubokoj tajnosti pribavljala podatke o spoljnoj politici SAD i mišljenjima Amerikanaca o spoljnoj politici Rusije.

Mrežu obaveštajaca odao je Potejev, kojeg ruska kontraobaveštajna služba nije na vrijeme otkrila, odnosno nije primjetila da je uoči izdaje pukovnikov sin hitno otputovao u SAD, gdje su već odavno živjele njegova kćerka i supruga.

Rusko vođstvo je priznalo da otkriveni obaveštajci rade za Rusiju. S njima se hitno sastao Vladimir Putin i obećao da će se pobrinuti za njihovu dalju sudbinu.

Najupečatljivija predstavnica pomenute špijunske grupe je Ana Čapman, koja se prije udaje za Britanca prezivala Kuščenko.

Ona je ubrzo dobila mjesto savjetnika predsjednika banke Fondservisbank i ušla u građansko vijeće „Mlade garde Jedinstvene Rusije“.

Sada je TV voditelj i ne daje izjave o svom nekadašnjem špijunskom radu.

Mediji podsjećaju da je ruski lider Vladimir Putin, kako navode, prorekao Potejevu takav kraj, rekavši da izdajnici uvijek loše završe.

„Oni u pravilu umiru za plotom ili od pretjerane doze alkohola ili od pretjerane doze narkotika“, objasnio je tada Putin.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se