23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

U Srebrenici više od hiljadu policajaca, iz Srbije došao Čedomir Jovanović

U Srebrenicu je sinoć pristiglo više od 10.000 članova porodica stradalih, te gostiju, koji će danas prisustvovati komemoraciji i sahrani 127 identifikovanih srebreničkih žrtava, a danas se očekuje da će u Memorijalnom centru Potočari okupiti od 20.000 do 30.000 ljudi, potvrdio je za „EuroBlic“ načelnik Srebrenice Ćamil Duraković.

Iz MUP RS je potvrđeno da o bezbjednosti brine 1.050 pripadnika policije, a na terenu je noš najmanje toliko pripadnika drugih bezbjednosnih agencija i redara.

Prošle godine na komemoraciji povodom 20. godišnjice stradanja u Srebrenici na komemoraciji je bilo oko 50.000 ljudi, te veliki broj VIP gostiju, među kojima i lideri zemalja regiona, predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić, bivši američki predsjednik Bil Klinton, te kompletno rukovodstvo Haškog Tribunala.

– Ove godine očekujemo mnogo manje VIP gostiju, ali tako je možda i bolje jer će u centru pažnje biti žrtve i komemoracija, a ne političke poruke – poručio je Duraković.

On je rekao da „nije tačno da predstavnici Srbije nisu dobrodošli u Srebrenici, nego da oni koji negiraju genocid nisu dobrodošli na komemoraciji“.

– Srebrenica je opština od 127.000 kvadratnih kilometara, a Memorijalni centar je mjesto u Srebrenici na kojem se odaje počast žrtvama genocida i oni koji negiraju genocid nisu dobrodošli. To nije poruka usmjerena na Srbe i Srbiju. U svijetu ima ljudi koji nisu Srbi, a negiraju genocide. Ni oni nisu danas dobrodošli”, rekao je Duraković za „EuroBlic“.

On je potvrdio da će danas u Potočare doći Čedomir Jovanović, predsjednik LDP i poslanik u Skupštini Srbije.

Duraković je dodao da na sahranu žrtava i komemoraciju ove godine Organizacioni odbor nije nikog pozivao i da će tako biti i ubuduće.

– Po islamskim običajima, na dženazu se ne poziva, a za pozivanje nema ni potrebe. Svi u svijetu znaju šta je Srebrenica i šta je 11. juli. Uostalom, kad nekoga pozovemo mi preuzimamo odgovornost za njega, a to je teret koji ne želimo. Nama je važno da su došle porodice žrtava, da su došli mirovni aktivisti iz cijelog svijeta i predstavnici Islamske zajednice i da ovo neće biti politički skup. Prošlogodišnje iskustvo, incident zbog kojeg iskreno žalim, pokazao je šta se dešava kad se na dženazi stvori poligon za politiku. Vidjeli smo fizički napad, kamenje, psovke… incident koji je potpuno zasjenio komemoraciju i sahranu žrtava. Dženaza je događaj na kome se ne pljuje, ne psuje, ne zvažidi… nego se dostojanstveno ispraćaju mrtvi – rekao je Duraković.

“Crnadak se izgubio”

Komentarišući izjave ministra inostranih poslova BiH Igora Crnatka, Duraković je rekao da se ministar „u jednom trenutku izgubio“.

Drago mu je što su kasnije Crnatkove izjave pokazale da je on ublažio stav i shvatio svoju grešku, jer MIP ni ranije nije organizovao komemoraciju, osim što je Mirsad Bešić, koji je zaposlenik MIP, godinama pomagao organizaciji.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se