-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Tri godine blokade zbog bitke za prevlast Bošnjaka

SARAJEVO – Međunarodna komisija za traženje nestalih (ICMP) predložila je još u maju 2013. godine da Savjet ministara BiH preuzme nadležnost nad Institutom za nestala lica BiH, ali to ni tri godine kasnije nije učinjeno zbog spornih izmjena u njegovim upravljačkim strukturama, piše Glas Srpske.

Savjet ministara je tek na sjednici održanoj 25. juna 2015. godine zadužio Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da pripremi mišljenje o toj inicijativi. Izjašnjenje Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice se nakon godinu našlo na prošloj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, kada je primljeno na znanje. Ono sada ide pred delegate Doma naroda Parlamenta BiH, koji će ga razmatrati 14. jula.

U Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice naveli su da ne mogu prihvatiti prijedlog ICMP-a prema kojem bi bio ukinut Kolegijum direktora Instituta za nestala lica, a čiju funkciju bi zamijenio jedan direktor, koji bi upravljao tom institucijom.

– Ministarstvo nije saglasno ni sa prijedlogom ICMP-a da bude ukinut Upravni odbor Instituta za nestala lica, ali je saglasno sa prijedlogom da sve članove Upravnog odbora imenuje Savjet ministara. Smatramo i da treba imenovati pregovarački tim, koji bi pripremio osnovu za pokretanje postupka izmjena i dopuna Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača za Institut za nestala lica, s ciljem usaglašavanja izmjena i dopuna Sporazuma o preuzimanju uloge suosnivača na osnovu prijedloga ICMP-a – naveli su u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica Milutin Mišić kaže da je Savjet ministara već trebalo da preuzme nadležnost nad Institutom, ali uz uvažavanje stavova Srpske u vezi sa upravljačkom strukturom, što podrazumijeva izmjene u prijedlogu ICMP-a.

– Jedan od prijedloga koje treba izmijeniti je da Institut za nestala lica ima jednog direktora. To je na štetu RS. Otkako je taj prijedlog iznesen na sceni su pokušaji suspendovanja načina rada u Institutu za nestala lica, koji je propisan zakonom i sporazumom, jer upravljanje žele da preuzmu Bošnjaci – kaže Mišić.

Istakao je da je dobro da RS nije dala saglasnost na promjenu upravljačkih struktura i na način odlučivanja, upravljanja i rukovođenja.

– Reforma je neophodna, jer je sadašnje stanje neodrživo, pošto su sve rukovodeće i upravljačke strukture izvan mandata – kazao je Mišić.

Savjet ministara i ICMP potpisali su Sporazum o preuzimanju uloge suosnivača Instituta za nestala lica 30. avgusta 2005. godine.

Ministarstvo za ljuska prava i izbjeglice BiH dostavilo je Savjetu ministara informaciju o statusu upravljačkih, nadzornih i rukovodnih organa Instituta za nestala lica, koja je razmatrana na sjednicama Savjeta ministara polovinom 2012. godine. Tada je, između ostalih, usvojen i zaključak o obustavi postupka za izbor Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica. Od tada u Institutu za nestala lica ne mogu da riješe probleme upravljačke strukture.

– Procedura imenovanja upravljačke strukture traje neopravdano dugo i taj proces još nije okončan. Potrebno je što hitnije usaglasiti rješenje za uspostavljanje te strukture da bi bio omogućen efektivan rad Instituta za nestala lica – navedeno je u mišljenju Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se