12 C
Zvornik
19. април 2024.

Tramp: Rusijo, ako slušaš, nađi Hilarine mejlove

Majmi – Predsjednički kandidat Donald Tramp pozvao je Rusiju da pronađe izgubljene mejlove njegove rivalke kandidatkinje demokrata Hilari Klinton.

Tramp je rekao na konferenciji za novinare u Majamiju da bi 30.000 nedostajućih imejlova sa privatnog servera Hilari Klinton „otkrili neke ljepote“ i uputio iznenađujući poziv nekoj stranoj sili da ih nađe.

„Rusijo ako slušaš, nadam se da ćeš moći da nađeš 30.000 imejlova koji nedostaju. Mislim da će ti se snažno odužiti naša štampa“, rekao je Tramp.

Na to su ubrzo reagovali iz kampanje Hilari Klinton, predsjedničke kandidatkinje demokrata.

„Prvi put jedan vodeći predsjednički kandidat aktivno ohrabruje neku stranu silu da špijunira svog političkog protivnika“, rekao je Džejk Salivan, savjetnik u kampanji Hilari Klinton, i dodao da se tu radi o „pitanju nacionalne bezbjednosti“.

Ove izjave dolaze poslije višednevnih optužbi oko objavljivanja preko Vikiliksa hakovanih imejlova Demokratskog nacionalnog komiteta koji pokazuju da su zvaničnici demokrata bili protiv Klintonkinog stranačkog suparnika Bernija Sandersa.

Kampanja Hilari Klinton tvrdi da je Rusija iza hakovanja kompjutera demokrata, i da su imejlovi objavljeni uoči konvencije demokrata da ojačaju Trampa.

Tramp je te tvrdnje odbacio i rekao da nije jasno ko je hakovao te imejlove, ali da je taj incident znak da strane zemlje više ne poštuju SAD. On međutim nije htio da osudi akciju Rusije ili neke strane sile.

Međutim u prvom znaku rascijepa između Trampa i njegovog kandidata za potpredsjednika na izborima u novembru Majka Pensa, Pens je osudio svaku moguću sajber špijunažu neke strane sile. „Ako je Rusija ta i ako se oni miješaju u naše izbore mogu da vas uvjerim da obije partije i vlada SAD osigurati da će biti ozbiljnih posljedica“, rekao je Pens u saopštenju.

Rusija je demantovala da ima veze sa objavljivanjem imejlova ili bilo kakvo miješanje u američke izbore.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se