10.9 C
Zvornik
23. април 2024.

Srebrenici treba pravda i istina

Srebrenica – Komemorativni skup kojim je obilježena 21 godina od zločina u Srebrenici održan je juče u Memorijalnom centru u Potočarima gdje je sahranjeno još 127 ekshumiranih i identifikovanih posmrtnih ostataka bošnjačkih žrtava.

U sakralnom dijelu Memorijalnog centra brojne domaće i strane delegacije odale su počast i položile bijele ljiljane na centralno spomen-obilježje.

– Pravda je potrebna jednako Srbima i Bošnjacima u Srebrenici. Istinu zaslužuju djeca i Srba i Bošnjaka i samo tako možemo graditi budućnost i izgraditi društvo u kojem će sve različitosti biti bogatstvo. Naša osveta biće pravda – rekao je načelnik opštine Srebrenica i predsjednik Organizacionog odbora komemoracije Ćamil Duraković.

Naglasio je da se i dalje traga za posmrtnim ostacima još gotovo 1.000 ubijenih Bošnjaka.

– Molim sve koji znaju gdje se nalaze masovne grobnice da to otkriju Institutu za nestala lica BiH i Međunarodnoj komisiji za nestale osobe  – istakao je Duraković.

Poručio je da porodice žrtava koje su se vratile u Srebrenicu stanuju u mjestu bola i pozvao da se na zločin u Srebrenici upozorava i opominje.

– Obilazite, dolazite i vraćajte se ovdje. Mi zločine pamtimo, pravdu tražimo, mi od Srebrenice odustati nećemo – istakao je Duraković.

Predsjednik Međunarodnog krivičnog suda UN-a za bivšu Jugoslaviju Karmel Agius poručio je da prisustvuje komemoraciji da bi sa porodicama žrtava i preživjelima podijelio duboku tugu i bolno sjećanje.

– Od velikog značaja su procesi okupljanja sva tri naroda i priznavanje prošlosti, zajedničko tugovanje, komuniciranje otvorenih srca i umova, upuštanje u stvarni dijalog, pogled u budućnost i preuzimanje obaveze kako bi se obezbijedilo da se ono što se desilo u Srebrenici prije 21 godinu nikada više ne ponovi – rekao je Agius.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović istakao je da je istina potrebna prošlosti i sadašnjosti, ali da je najpotrebnija budućnosti.

– Sjećamo se strahota prošlosti, ali se zavjetujemo da nas neće paralizovati. Svi smo preživjeli neke tragedije i uprkos bolu, obaveza nam je da zemlju nastavimo činiti boljom. Kada bez i najmanje rezerve, stvari budu na svom mjestu, kada otklonimo sumnju ko je stajao na pravoj, a ko na pogrešnoj strani istorije, riješićemo se podjela – istakao je Izetbegović zaključivši da je istina jedino što ostaje i da samo ona može budućnost osloboditi hipoteke prošlosti i njenim priznavanjem biti načinjen prvi korak ka pomirenju.

Američki ambasador u BiH Morin Kormak rekla je da je posvećenost SAD Srebrenici ostala jednaka u posljednjih 20 godina i da su došli da odaju počast stradalima, ali i da traže pravdu za one za kojima se još traga. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić rekao je da se zločini poput počinjenih u Srebrenici i Vukovaru ne smiju biti zaboravljeni, ali da ne smijemo mrziti i da uvijek treba oprostiti. Predsjednik LDP-a Čedomir Jovanović istakao je da je dolazak u Srebrenicu njegova ljudska obaveza i politička dužnost.

Pozivnice za komemoraciju ove godine nisu poslate, a upućena su obavještenja zvaničnicima i predstavnicima ambasada o samom događaju. Komemoraciji nije prisustvovala zvanična delegacija Srbije jer je Organizacioni odbor za obilježavanje godišnjice stradanja Bošnjaka odlučio da proglasi nepoželjnim srpski državni vrh. U Potočarima nije bila ni delegacija Vlade RS.

Skup protekao mirno

Skup u Potočarima, koji je obezbjeđivalo 1.050 pripadnika MUP-a RS uz podršku još toliko pripadnika drugih bezbjednosnih struktura, protekao je mirno. Zvanice su pristizale od ranih jutarnjih časova, a okupilo se oko 10.000 ljudi. Kao i svih prethodnih godina, bile su primjetne ratne zastave Armije RBiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se