5.4 C
Zvornik
26. април 2024.

Sedmorka uhapšena u akciji Tranzit priznala šverc droge, trojka u bjekstvu

BANJALUKA – Većina uhapšenih u akciji „Tranzit“ priznali su da su švercovali narkotike, nakon čega su pušteni da se brane sa slobode.

Ovo je kazao portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić i istakao da će za neke od osumnjičenih biti predložene mjere zabrane. Grubešić nije precizirao za koga će tužilaštvo tražiti pomenute mjere i nije navodio druge detalje.

Akciju „Tranzit“ u utorak je izveo MUP Republike Srpske i tom prilikom pronađeno je 11 kilograma skanka. U akciji su bili uhapšeni Banjalučani Stefan Đukin (23), Vladimir Sumonja (26), Dragan Zrnić (20), Dragan Kesić (21) i Siniša Dragičević (18), te Trebinjci Spasoje Buha (21) i Miljan Koprivica (37). Akcijom su obuhvaćeni i Nenad Dragišić (27), Nikola Kos (27) i Đuro Bjelovuk (35) iz Banjaluke, ali oni u utorak nisu pronađeni na adresi stanovanja tokom pretresa i nalaze se u bjekstvu.

Sve osumnjičene policija i tužilaštvo terete za organizovani međunarodni šverc marihuane. Oni se i dalje nalaze pod istragom, potvrđeno je u policiji Srpske.

U Tužilaštvu BiH su naglasili da je akcijom „Tranzit“ razbijena dilerska mreža koja je krijumčarila skank iz Crne Gore u BiH.

– Akcija je bila usmjerena na otkrivanje i razbijanje dilerske mreže koja već duže vrijeme djeluje na području Trebinja i Banjaluke. Oni su uglavnom krijumčarili skank iz Crne Gore u BiH. Drogu su potom prodavali većem broju zavisnika u pomenutim gradovima. S obzirom na priznanja pojedinih osumnjičenih, smatramo da je akcija uspješno sprovedena – rekli su u Tužilaštvu BiH.

U MUP-u RS kazali su da je istraga u okviru akcije „Tranzit“ počela prije nekoliko mjeseci u saradnji sa Tužilaštvom BiH.

– Istragu sprovodi Jedinica za organizovani kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUP-a RS. Osumnjičeni koji su uhapšeni u ovoj akciji već duže vrijeme su se kontinuirano bavili švercom narkotika. Sve ih teretimo za organizovani kriminal – kazala je portparol MUP-a RS Mirna Miljanović.

Ona je podsjetila da je tokom akcije policija pretresla deset lokacija na području Trebinja i Banjaluke.

– Osim droge, tokom pretresa zaplijenjena je veća količina novca, digitalnih vaga i SIM kartica za mobilne telefone – kazala je Miljanovićeva.

Prema još nepotvrđenim informacijama, sumnja se da je uhapšena grupa u proteklom periodu prokrijumčarila 100 kilograma droge.

Poznati

Većina osumnjičenih iz akcije „Tranzit“ odranije su poznati policiji po činjenju krivičnih djela i švercu droge. Miljan Koprivica i Spasoje Buha nedavno su optuženi zbog šverca pet i po kilograma marihuane. Koprivica je nakon podizanja optužnice priznao krivicu i pristao na tri godine zatvora. Vladimir Sumonja i Nikola Kos osuđivani su zbog šverca narkotika na području banjalučke regije. Sumonja je u januaru 2011. osuđen na tri, a Kos na dvije godine zatvora. Dragan Zrnić je hapšen lani u avgustu jer je pijan sa 1,36 promila alkohola u krvi učestvovao u napadu na policajce u kafe-baru „Bel siti“ u Banjaluci.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se