14.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Sarajevo slijepo na najcrnju uvredu

BANJALUKA, SARAJEVO – Zvaničnici RS i predstavnici udruženja koja okupljaju žrtve rata ocijenili su da instalacija postavljena u centru Sarajeva, koja prikazuje Srpsku kao masovnu grobnicu, predstavlja uvredu najgore moguće vrste i poraz BiH.

Morbidna instalacija postavljena je u Sarajevu u subotu, na dan sjećanja na ubistvo više od 3.200 podrinjskih Srba. Kreirana je u obliku RS, a u unutrašnjosti su u zemlji razasute kosti, dječije igračke, pocijepana odjeća i obuća. Pored djela nedostojnog civilizacije nalazi se natpis „Dobro došli u Republiku Srpsku“ i ratna zastava Armije RBiH. Idejni tvorac monstruoznog djela je Antidejton grupa, u kojoj su kazali da im je cilj da ne bude zaboravljen genocid u Srebrenici. Glavni ideolog za skandalozno djelo je Nihad Aličković – vjerni pratilac i poštovalac lika i djela ratnog komandanta Armije RBiH u Srebrenici Nasera Orića, kojem se sudi za zločine nad Srbima.

– Ovo je činjenica, istina, instalacija koja govori istinu – kazao je Aličković, a na pitanje da li ima masovnih grobnica u FBiH odgovorio je: „Ne znam, ja se ne bavim Federacijom“.

Sramotni prizor ni juče nije bio uklonjen iz centra Sarajeva, a čelnici grada i sarajevskog kantona nisu reagovali niti su se javljali na telefonske pozive da bi odgovorili da li i šta planiraju da preduzmu. Reakcija je izostala i od predstavnika međunarodne zajednice.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je sramna i uvredljiva instalacija samo još jedan u nizu dokaza da je BiH apsolutno neodrživa zemlja.

– Uraditi nešto tako i to na dan kada mi u RS odajemo poštu za 3.500 Srba ubijenih u okolini Srebrenice i Bratunca je strašno, sramno i skandalozno. To predstavlja zločin u kontinuitetu, a sramno ćutanje predstavnika međunarodne zajednice koji ne pokazuju ni minimum poštovanja prema srpskim žrtvama doživljavam kao saučesništvo u tom zločinu – istakao je Dodik.

On je ocijenio da oni koji rade ovakve stvari i koji to prećutno dopuštaju pozivaju na raspad BiH i direktno rade na njemu.

– Nemam ništa protiv raspada BiH, ali ih moram podsjetiti da je Dejtonskim sporazumom RS dobila i međunarodno priznanje, ali i priznanje rukovodstva tadašnje takozvane BiH. Oni koji ne prestaju pričati o suživotu moraju da znaju da ćutanjem o ovakvim stvarima rade sve protiv suživota. Mjera njihovog suživota je izgleda dva i po odsto na koliko su sveli Srbe u Federaciji – rekao je Dodik.

Član Predsjedništva BiH iz RS Mladen Ivanić je kazao da instalacija predstavlja uvredu najgore moguće vrste i da je žalosno da na skandal nije reagovao niko od zvaničnika Sarajeva i institucija koje su smještene u njemu.

– Ovo je poraz ove zemlje. Ovo je skandal koji niko razuman ne može shvatiti. Tolika količina mržnje se ne može razumjeti i objasniti. Porazna je činjenica da je za sarajevske krugove i sve institucije koje se nalaze u tom gradu to potpuno normalno – kaže Ivanić za „Glas Srpske“.

Prema njegovoj ocjeni, ovo će najnegativnije posljedice ostaviti na povjerenje i produbiti rezervu koja postoji u RS prema institucijama BiH.

– Ovo sigurno neće doprinijeti ni razumijevanju, pomirenju, niti bilo kakvom napretku ove zemlje. Tako vrijeđati i ponižavati RS, a očekivati da ova zemlja ide naprijed je uvreda za zdravu logiku – ističe Ivanić.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović je rekao da ga ćutanje iz Sarajeva ne iznenađuje.

– Dvije decenije nakon rata oni srpski narod predstavljaju kao da smo crni đavoli. To su činili u ratu i čine i sada. Sve je to dio strategije da od BiH naprave unitarnu tvorevinu. To je politika koju je započeo Alija Izetbegović, a nastavio njegov sin Bakir i kompletna SDA. Ovo što rade treba shvatiti kao krajnje vrijeme da se ujedinimo i složno branimo našu RS – rekao je Savanović.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izrazio je ogorčenje zbog postavljanja instalacije ističući da je neshvatljivo da se i 21 godinu poslije Dejtonskog sporazuma kojim je Srpska priznata kao ravnopravan entitet u BiH dešavaju stvari koje raspiruju nacionalnu, rasnu i svaki drugi vid mržnje i netrpeljivosti.

– Ko očekuje da građani RS i srpski narod ovakvu BiH osjeća svojom i dobronamjernom? Ako već mislite da je put pomirenja i suživota naroda na ovim prostorima put na kojem treba da budu iscrtane masovne grobnice, onda ucrtajte sve grobnice pa i one pobijenih Srba – ističe Čubrilović, piše Glas Srpske.

Kreatori haosa

Antidejton grupa stajala je iza organizacije talačke krize u Sarajevu prije nekoliko godina.

Njeni pripadnici bili su među najratobornijim u Memorijalnom centru u Potočarima, kada je brutalno napadnut premijer Srbije Aleksandar Vučić.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se