18.1 C
Zvornik
28. март 2024.

RTV taksa stiže uz račun za struju

SARAJEVO – Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamenta BiH usvojila je juče rješenje kojim je predviđeno da RTV taksa ubuduće bude naplaćivana putem računa za električnu energiju umjesto dosadašnje naplate putem telekom operatera.

– Elektrodistributivna preduzeća kao javna preduzeća obavezna su da primjenjuju zakone koje donese Parlament – naglasio je predsjedavajući komisije Momčilo Novaković.

Članovi komisije razmatrali su amandmane na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Javnom RTV sistemu BiH. Usvojili su i amandman kojim je predviđeno da novac prikupljen od RTV takse bude podijeljen tako da BHRT-u pripadne 40 umjesto sadašnjih 50 odsto, a RTRS-u i FTV-u po 30 umjesto 25 odsto. Predviđeno je da ostane na snazi model prema kojem se prihodi od marketinga javnih RTV servisa uplaćuju na jedinstveni račun. Primjena izmijenjenog zakona, ako ga usvoje oba doma Parlamenta BiH, bila bi ograničena na 12 mjeseci. Ako u tom roku ne bude usaglašen i donesen novi zakon, primjena bi bila nastavljena i nakon tog roka.

Predloženim rješenjima o raspodjeli novca od RTV takse i marketinga usprotivio se član komisije iz SNSD-a Staša Košarac, čiji prijedlog da svakom emiteru pripadne po 33,33 odsto novca od RTV takse nije prihvaćen.

– Prihod od marketinga mora biti isključivo pravo emitera koji ga ostvari. Nema potrebe da RTRS prihod koji sam obezbijedi dijeli sa druga dva javna servisa, ni druga dva emitera ne treba da dijele svoje prihode – kazao je Košarac i dodao da će SNSD ponovo predložiti amandmane na sjednici Predstavničkog doma, a ako ne budu prihvaćeni, neće glasati za predloženi zakon.

Predsjednik Upravnog odbora RTRS-a Adil Bajramović kaže da je ovo prelazno rješenje koje je u ovom trenutku jedino moguće.

– Vidjećemo koliko će ono biti efikasno. Treba napraviti ugovore sa više od 35 elektrodistribucija koje će takođe tražiti proviziju za tu uslugu. Bitno je da je pronađen model, jer smo od 30. juna bez mogućnosti za naplatu RTV takse – rekao je Bajramović.

Generalni direktor „Elektroprivrede RS“ Željko Kovačević rekao je da sa njima nisu vođeni nikakvi razgovori u vezi sa naplatom RTV takse uz račune za struju.

– Takav način naplate sada nije moguć. Mi račune za struju dostavljamo putem pošte i plaćamo „Poštama Srpske“ za isporuku. Pored toga, odlukom regulatora određeno je šta ide uz račun za struju i moralo bi doći do izmjene zakona – kaže Kovačević i dodaje da su spremni za razgovor o tome na koji način doći do rješenja.

Predsjedavajući Upravnog odbora Javnog RTV sistema BiH Esad Gotovuša zadovoljan je usvojenim amandmanima, ali naglašava da je potrebno pronaći trajno rješenje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se