10.9 C
Zvornik
18. април 2024.

RS neće nasjesti na ucjenu novcem

BANJALUKA – Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je juče za „Glas Srpske“ da su predstavnici Vlade RS potpisali pismo namjere koje treba biti upućeno Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) kako bi bilo razmotreno davanje saglasnosti na kredit vrijedan 1,1 milijardu KM, te da je sada na potezu FBiH.

Potpis na pismo namjere nisu stavili predsjedavajući Savjeta ministara Bih Denis Zvizdić i premijer FBiH Fadil Novalić, iako su taj dokument podržali na sjednici Fiskalnog savjeta BiH. Kadrovski tandem SDA potpis je najprije uslovio adaptacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između BiH i EU, a kada je to učinjeno novi uslov postao je mehanizam koordinacije. Nijedno od ta dva pitanja, međutim, nije nikada dovođeno u vezu sa kreditom MMF-a.

Iz SDA je najavljeno da bi s ciljem rješavanja ovog problema uskoro trebalo da bude održan sastanak njihovog sa rukovodstvom SNSD-a. Dodik je rekao da ne zna o kojim temama SDA želi da razgovara sa SNSD-om i da nije siguran  da bi taj razgovor bilo šta promijenio u odnosima dvije stranke.

– O sastanku nisam obaviješten, niti je on zakazan, a ako ga zakažu rukovodstvo SNSD-a će razmisliti na koji način će se o njemu odrediti. Nećemo ići u Sarajevo. Mi nismo ni u kakvim koalicijama, niti smo ikada bili, jer smo samo u institucijama BiH vršili vlast kao predstavnici RS. Oni sada imaju svoje koalicione partnere SDS, PDP i druge stranke iz RS i tu treba da rješavaju probleme – kaže Dodik.

Dodaje da ne treba bježati od razgovora, ali da je istoriju pregovaranja SNSD-a i SDA o bilo kojim pitanjima obilježilo puno nesaglasnosti i zloupotreba.

– Priča o MMF-u je stvar institucija. SDA je sve vrijeme ignorisala stavove institucija RS i sada hoće još da karikiraju. Sada bi sa SNSD-om da razgovaraju.  Može da se sjedne i razgovara, ali mislim da su pozicije veoma jasne. SDA je ta koja smeta svim dobrim inicijativama i stoji im na putu. BiH je bremenita problemima, a lošu atmosferu dodatno su pogoršali pokušaji SDA da ucjenjuje RS. To nisu uspjeli ni jači igrači nego što je SDA – kazao je Dodik.

SDA je, ističe Dodik, na sve načine pokušala da napravi predstavu o tome da RS zavisi od MMF-a.

– Priča da će ucjenama u vezi sa pismom namjere nanijeti štetu RS je jalova. Vlada RS je jasno jasno iznijela stav o tome. Pola novca od tranše vrijedne 50 miliona KM koja je ove godine trebalo da dođe RS je već obezbijeđeno iz drugih izvora – rekao je Dodik.

Premijer RS Željka Cvijanović rekla je za „Glas Srpske“ da ukoliko sastanka i bude vjerovatnije je da se on desi na institucionalnom, nego na stranačkom nivou.

– Nije problem razgovarati, ali ne znam zašto bi aranžman sa MMF-om bio tema. Julski rokovi su propušteni za odobrenje aranžmana, a kompletno pismo namjere je davno ispregovarano. Ostalo je samo da ga potpišu Zvizdić i Novalić. Upravo njih dvojica su to odbili ucjenjujući aranžman sa MMF-om prvo adaptacijom SSP-a, a nakon toga i mehanizmom koordinacije. Ako je riječ o sveukupnim procesima, onda razgovor o toj temi i ima nekog smisla. Ali, i tu treba podsjetiti da, što se tiče aranžmana sa MMF-om, za Vladu RS taj posao završen i nije ga moguće uslovljavati nekim drugim pitanjima, kao što je mehanizam koordinacije – istakla je Cijanovićeva.

Ističe da je polovina novca koji je RS trebalo da dobije od MMF-a u ovoj godini već obezbijeđena i da nije riječ ni o kakvom zaduženju, već unutar sistema.

– Ako misle da će nas uslovljavati finansijski da bismo pristajali na njihove političke uslove, ni od tog posla nema ništa. Ili ćemo raditi u partnerstvu, ili nikako, pa će svako na svoju stranu. Pravi se predstava da je RS pred finansijskim kolapsom i da neće preživjeti bez aranžmana sa MMF-om. To nije tačno. Bilo bi bolje da je taj novac obezbijeđen, jer reforme nije moguće sprovoditi bez finansijske podrške, ali to važi i za FBiH, koja takođe ima potrebu za tim sredstvima – istakla je Cvijanovićeva.

Zvizdić je izjavio da bi do polovine sedmice trebalo da bude održan sastanak predstavnika SDA i SNSD-a u vezi sa postizanjem dogovora o potpisivanju pisma namjere MMF-u i da su preduzete aktivnosti za njegovu organizaciju.

Apsurd

Željka Cvijanović je istakla da se apsurd situacije u vezi sa kreditom MMF-a vidi i u tome što su ministri finansija i FBiH i BiH potpisali pismo namjere, a nisu predsjednik federalne Vlade i predsjedavajući Savjeta ministara BiH.

– To dovoljno govori i o tim institucijama i o tome da je u pitanju politička igra SDA. Sigurna sam da je blokada aranžmana MMF-a namjerno je osmišljena s ciljem da se oteža vlastima RS izvršenje obaveza pred predstojeće izbore i da nas privole na političke ustupke. Jedan funkcioner u FBiH mi je rekao da tamo nema opozicije, pa i nije strašno ako nedostaje para – kaže Cvijanovićeva i dodaje da će novca biti, ali da ostaje nepovjerenje u bilo kakvu mogućnost da u ovoj zemlji bude bilo šta dogovoreno i sprovedeno.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se