8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Rafalima na Srbe ispred manastira Binač

Dva rafala ispaljena su danas na grupu od 20 Srba iz opštine Vitina na Kosovu koji su čistili portu manastira Svetog arhanđela Mihaila i Gavrila u selu Binča.

Na sreću, u napadu niko nije povrijeđen. Srbi na koje je pucano daju izjave u policijskoj stanici u Vitini, javlja agencija Beta.

Prema njihovim riječima, predstavnici sela su prije tri dana podnijeli zahtjev kosovskoj policiji u Vitini da dobiju obezbjeđenje dok čiste portu i pripremaju je za manastirsku slavu.

Srbi iz okolnih sela 16 godina unazad čiste portu uoči manastirske slave Svetog arhangela Gavrila, 26. jula, a na ruševinama manastirske crkve služi se liturgija na koju dolaze Srbi iz svih krajeva Kosova i Metohije.

Manastir posvećen Svetim arhanđelima Mihailu i Gavrilu, u narodu poznat kao manastir Binča – Binač, datira iz 14. vijeka.

Od tada do danas više puta je napuštan i obnavljan. Albanski ekstremisti su opljačkali i oskrnavili manastir, a nakon povlačenja američkog odreda KFOR-a 1999. godine spalili unutrašnjost manastira i miniranjem u potpunosti uništili, kao i kapele Svete Petke, Svetog arhiđakona Stefana i Svetog Nikole. Od 1963. godine manastir je upisan u registar spomenika kulture Srbije.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se