12 C
Zvornik
23. април 2024.

Preko Gradine olakšala budžet Doboja za 244.000 KM

DOBOJ – Bivši direktor dobojske Turističke organizacije Mitra Đuričić osumnjičena je da je omogućila privatnom građevinskom preduzeću „Drvoprerada Đurić“ iz Dervente zaradu od oko 244.000 maraka tokom nezakonito izvođenih radova na tvrđavi Gradina, piše Glas Srpske.

Ona se tereti da je bez saglasnosti Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa RS i Gradske uprave inicirala renoviranje pomenute tvrđave, a sve s ciljem da firmi iz Dervente obezbijedi poslove. Protiv nje je policija podnijela prijavu Okružnom tužilaštvu u Doboju.

– Osumnjičena je svjesno prekoračila granice svojih ovlašćenja, te je i nakon što je Republička uprava za inspekcijske poslove, u julu 2015, izdala rješenje o zabrani izvođenja građevinskih radova, sa izvođačem radova „Drvoprerada Đurić“ zaključila još dva ugovora o rekonstrukciji pojedinih dijelova tvrđave – kazao je juče na konferenciji za novinare načelnik Odjeljenja kriminalističke policije CJB Doboj Stevo Stupar.

Dodao je da je na taj način Turistička organizacija, koja se finansira iz gradskog budžeta, oštećena za oko 244.000 maraka.

Izvedenim radovima, navode u policiji, oštećena je graditeljska cjelina Stari grad Doboj, koja je 2005. godine odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglašena nacionalnim spomenikom. Tokom rekonstrukcije Gradine njene kule su dobile proizvoljan izgled, a dograđeni su još neki objekti.

Đuričićeva je bivši potpredsjednik Gradskog odbora NDP-a i član Predsjedništva te stranke. Inače, NDP sa SDS-om čini vladajuću koaliciju u Doboju. Ona se juče nije javljala na telefon. Ostavku na mjesto direktora Turističke organizacije podnijela je 11. aprila „zbog pritisaka i mobinga“. U javnosti se spekulisalo da je ostavka rezultat sukoba sa liderom dobojskog NDP-a Sretkom Đurkovićem. On je navodno u porodičnim vezama sa vlasnikom „Drvoprerade Đurić“, koji je otac njegove snahe.

Đuričićeva se u maju pismom obratila  lideru NDP-a Draganu Čaviću, u kojem je Đurkovića optužila za „urušavanje stranke“.

– Toj osobi su bitni samo lični interesi i zarad njih je sve stranačke strukture podredio SDS-u i Obrenu Petroviću, što debelo naplaćuje – napisala je Đuričićeva Čaviću.

Nakon toga ona je na sebe navukla bijes Đurkovića, koji joj je  nudio mjesto ambasadora BiH u Egiptu kako bi je „ućutkao“.

Rasvijetljeno ubistvo

Policija iz Doboja rasvijetlila je ubistvo Milovana Kovačevića (72) iz Ostružnje Donje koje se dogodilo 2007. godine u njegovoj kući. Istragom je utvrđeno da je Kovačevića ubila njegova supruga Darinka Šušković (73). Kako bi prikrila ovaj slučaj, policiji je prijavila razbojništvo nad njom i suprugom.

Kako saznajemo, supružnici su se kobne noći potukli, da bi Darinka motkom više puta udarila Milovana i usmrtila ga na licu mjesta. Ona je preminula nekoliko dana nakon incidenta.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se