8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Portugal novi šampion Evrope!

PARIZ – Fudbalske reprezentacija Portugala savladala je poslije produžetaka Francusku sa 1:0 i prvi put u istoriji postala šampion Evrope.

Portugalci su savladali domaćina Francusku 1:0 u finalu EURO 2016, golom rezerviste Edera u produžecima.

Eder je u 109. minutu savladao Iga Lorisa, udarcem po zemlji sa oko 25 metara, u meču koji je obilježila povreda Kristijana Ronalda i njegov izlazak sa terena već u 24. minutu.

Portugalci su slavili u svom drugom finalu EP, prvi put savladavši domaćina nekog turnira. Francuzi su propustili šansu da osvoje treću titulu, drugu kao organizator.

Ekipa Fernanda Santoša je prvi put savladala „Trikolore“ poslije deset uzastopnih poraza u proteklih 40 godina, nanijevši Frnacuzima prvi poraz na domaćem terenu na velikim takmičenjima.

Iako ovaj put nije imao značajnu ulogu u finalu, Ronaldo je drugi put ove godine osvojio Evropu, nakon klupske sada ima i reprezentativnu titulu.

Portugal je na EP u Francuskoj dobio samo jednu od sedam utakmica u regularnih 90 minuta.

Prvo poluvrijeme donijelo je očekivan odnos snaga na terenu, Francuzi su kontrolisali loptu, a Portugalci čekali šansu iz eventualne greške ili kontre.

Domaća selekcija je nekoliko puta dobro zaprijetila rivalu, Grizman i Sisoko su šutirali, ali je odlično intervenisao Patrisio.

Ipak, nije igra obilježila prvo poluvrijeme, već povreda Kristijana Ronalda, poslije sudara koljenima sa Pajeom, pa je najveća zvijezda turnira već u 24. minutu morala van terena.

Nastavljeno je u istom ritmu, Francuzi su kontrolisali ritam, a Portugalci vrebali iz kontranapada.

„Trikolori“ su u drugih 45 minuta imali nekoliko dobrih šansi, posebno je ulazak Komana umjesto Pajea razmrdao tim, ali je sjajan na golu Portugala bio Patrisio.

Nakon što je zuastavio opasne šuteve Žirua iz kaznenog i Sisokoa sa oko 25 metara, u 92. minutu je imao i sreće, jer je stativa sprečila gol Žinjaka.

U prvom produžetku su Francuzi nastavili da diktiraju tempo, ali su u posljenjem minutu imali sreće posle šuta Edera glavom poslije kornera.

Na samom startu drugog produžetka Portugalci stižu do vođstva. Nije prošao ni minut nakon što je Gereiro pogodio prečku iz slobodnog udarca, a Eder je šutem po zemlji savladao Lorisa sa oko 25 metara.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se