12 C
Zvornik
20. април 2024.

Poništena presuda Stepincu

ZAGREB – Zagrebački Županijski sud poništio je presudu kardinalu Alojziju Stepincu iz 1946. godine, kojom je optužen za saradnju sa ustaškim režimom.

Sud je presudio da se poništava cijela presuda Stepincu, po kojoj je bio proglašen krivim za saradnju sa italijanskim i njemačkim okupatorom i ustaškim režimom u NDH, za nasilno katoličenje pravoslavaca, za pomaganje ustaškom režimu, ali i neprijateljsku propagandu nakon rata.

Stepinac je tada osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada, te na petogodišnji gubitak političkih i građanskih prava, a reviziju postupka zatražio je njegov rođak.

Poništenju presude, osim Stepinčevog rođaka, prisustvovali su istoričar Josip Jurčević i Vladimir Šeks, jedan od autora odredbe Zakona o krivičnom postupku prema kojoj je moguće započeti reviziju procesa i presuda bivše Jugoslavije.

Najviši katolički velikodostojnik u Hrvatskoj za vrijeme Drugog svjetskog rata, odlukom Hrvatskog sabora rehabilitovan je 1992. godine, kada su poslanici usvojili „Deklaraciju o osudi političkog procesa i presude kardinalu Alojziju Stepincu“.

Ni za Rimokatoličku crkvu uloga Stepinca nije bila sporna, jer ga je papa Jovan Pavle Drugi 3. oktobra 1998. godine proglasio za mučenika i beatifikovao u Mariji Bistrici kod Zagreba, što je preduslov da neko bude proglašen za sveca.

Međutim, na inicijativu sadašnjeg pape Franje formirana je zajednička komisija u kojoj su i predstavnici Srpske pravoslavne crkve i srpski istoričari, koja treba da preispita ulogu Stepinca s obzirom na prijedlog da se proglasi za sveca.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se