4.4 C
Zvornik
16. април 2024.

Planirao napad velikih razmjera na EURU 2016

PARIZ – Reda Kriket, za kojeg se sumnja da je džihadista i koji je u martu uhapšen blizu Pariza, „sigurno“ je planirao napad na Evropskom fudbalskom prvenstvu 2016. u Francuskoj“.

Francuski premijer Manuel Valls rekao je u utorak naveče pred zastupnicima da je Reda Kriket sigurno planirao napad na Euro 2016. Ovo je prva službena potvrda da je Euro 2016. bio na meti mreže tog 34-godišnjeg Francuza koja je razbijena, a pripremala je, tvrde francuske vlasti, napad „velikih razmjera“.

„Spriječen je veliki napad. Zahvaljujući tome što je u martu 2016. u Argenteuilu uhapešana osoba koja je u svojoj kući posjedovala pravi arsenal i eksplozivna sredstva velike snage te je sigurno planirala napad na Evropsko fudbalsko prvenstvo“, rekao je Valls u govoru koji je održao pred zastupnicima na temu produženja vanrednog stanja.

Premijer je još u ponedjeljak naveče počeo iznositi informacije o tom napadu rekavši da je „uoči samog početka Eura“ spriječen napad koji je mogao imati „velik broj žrtava“.

Iz njegovog govora kasnije se saznalo da nije riječ o novoj grupi, nego o francuskom državljaninu Redi Kriketu.

Premda su francuske vlasti bile zadovoljne što na Euru nije bilo terorističkih napada, četiri dana nakon njegova završetka, 14. jula, na državni praznik, u pokolju u Nici su poginule 84 osobe.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se