18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Otkriveno: Šta bi bilo sa Erdoganom da je puč uspio

Organizatori puča u Turskoj planirali da optuže Redžepa Tajipa Erdogana i njegove saradnike za podržavanje terorizma i pregovore s Radničkom partijom Kurdistana.

To su javili turski mediji pozivajući se na dokumenta koje je otkrila policija, prenosi „Raša tudej“.

Otkrivena je i zahtjev da se pokrene sudski postupak protiv turske vlade. On je pronađen tokom pretresa kancelarije tužioca Mehmeta Sela u Istanbulu, koji je pritvoren nakon neuspjelog državnog udara.

Da su pučisti uspjeli u namjeri svrgavanja Erdoganovog režima, bila bi pokrenuta istraga na temelju teze da su Erdogan i njegovi saradnici počinili krivično djelo pomaganja naoružane terorističke organizacije, tako što su ignorisali pripreme terorističkog napada, navodi izvor iz turskog tužilaštva za agenciju Anadolija.

Prema zahtjevu, koji nije potpisan, ali je datiran na 2016. godinu, Erdogan i njegovi saradnici bili bi krivično gonjeni zbog „procesa rješavanja“ kurdskog pitanja u zemlji koji traje decenijama.

U dokumentu koji je upućen kancelariji glavnog javnog tužioca u Inegolu u Bursi, optužuje se tursko rukovodstvo da podržava Radničku partiju Kurdistana (PKK), koja se u Turskoj smatra terorističkom.

Najteže su optuženi Erdogan, ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala, šef obavještajne službe Hakan Fidan, guverneri provincija, bivši premijer Ahmet Davutoglu i bivši zamjenici, a terete se za sprovođenje mirovnih razgovora s vođstvom PKK-a od 2009. do 2015. godine.

Podsjetimo, režim Redžepa Erdogana smijenio je nakon neuspjelog puča oko 50.000 ljudi. Kako je naveo Hurijet, velikom čistkom su obuhvaćena ministarstva unutrašnjih poslova, odbrane, obrazovanja, socijalnih pitanja, finansija, kao i kabinet premijera, obaveštajna služba MIT i direktorat za vjerska pitanja.

Uhapšeno je na hiljade ljudi, a turski predsjednik danima pominje i mogućnost ponovnog uspostavljanja smrtne kazne koja je zvanično ukinuta 2004. godine u okviru kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

Erdogan je sinoć proglasio tromjesečno vanredno stanje, prenosi B92.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se