8.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Nović : Najdelikatniji trenutak za BiH

BANJALUKA – Predsjedavajući Kluba delegata srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Sredoje Nović izjavio je da je BiH u najdelikatnijem trenutku od rata, da na to upozorava nekoliko činjenica i odnosi unutar BiH, te da su nacionalistički, a ne nacionalni tonovi potpuno prevladali razum i da se počela voditi inat politika.
„Sve se čini da se ne dođe do konsenzusa o bilo kom pitanju. Nevjerovatno je da se u zajedničkim institucijama naprosto zanemaruje bilo čije mišljenje iz entiteta i da misle da su to isključivo pitanja koja oni sami mogu da rješavaju“, rekao je Nović za „Glas Srpske“.

On je naveo da se to odnosi na mehanizam koordinacije koji je u Savjetu ministara BiH usvojen bez usaglašavanja sa Republikom Srpskom, kao i druga pitanja, poput prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, protiv koga nije Srpska, već samo želi da se u tome čuje i njen glas.

Nović je ocijenio da saradnja predstavnika Srpske u zajedničkim institucijama i zvaničnika Srpske nikada nije bila lošija, dodajući da je zabrinjavajuće to što je samosvojnost došla do izražaja i da ljudi misle da su oni jedini faktor i da u ime Srpske mogu odlučivati.

Komentarišući odluku o metodologiji obrade podataka popisa u BiH koja je donesena bez saglasnosti Zavoda za statistiku Srpske i zamjenika direktora Agencije za statistiku BiH iz srpskog naroda, Nović je rekao da takav ignorantski odnos prema srpskim predstavnicima u Agenciji dovoljno govori o tome da neki misle da Srbi uopšte ne treba da postoje u BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se