18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Nikolić: Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe

BEOGRAD – Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da poništavanje presude hrvatskom nadbiskupu Alojziju Stepincu predstavlja svojevrsni pritisak na papu da odustane od utvrđivanja istine i kanonizuje bivšeg kardinala.

Hrvatska zatrpava jame u koje su ustaše zakopavale Srbe, ali ako ovako nastavi, iskopaće ponor u koji će da upadne i ostane sama bez podrške civilizovanog, anifašističkog i antinacionalnog dijela čovječanstva, rekao je Nikolić za Blic, nakon što je zagrebački Županijski sud poništio presudu Stepincu.

„Stepinac nikada nije osuđen u Hrvatskoj, kako u NDH tako i u današnjem pravnom sljedbeniku te ustaške države. Osuđen je u Jugoslaviji, a Srbija je pravni sljedbenik svih zemalja bivše Jugoslavije, i sa tim su saglasne sve novostvorene države“, rekao je Nikolić.

On je naveo da je svoj stav o ulozi Stepinca u Drugom svjetskom ratu prenio papi Franji u direktnom razgovoru prilikom posjete Vatikanu.

Predsjednik Srbije je dodao i da lično priprema dokazni materijal koji ce predočiti komisiji, najprije predstavnicima SPC.

„Poglavar rimokatioličke crkve mi je rekao da neće žuriti sa odlukom zato što bi Stepinac bio prvi hrišćanski svetac koga SPC i ostale pravoslavne crkve ne bi priznale“, rekao je Nikolić, javlja B92.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se